Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 17.04.2022. 07:30

Koji su alternativni biljni izvori proteina u stočnoj hrani?

Zbog povećanja cijene stočne hrane uzgajivači se okreću alternativnim proteinskim usjevima

Foto: Depositphotos/SOE10
  • 277
  • 11
  • 0

Cijene stočne hrane dostigle su vrtoglave iznose. Razlozi ovakvom stanju su mnogobrojni, od sukoba u Ukrajini do nedostatka alternativnih proteinskih usjeva.

Pasulj, grašak i lupina imaju visok sadržaj proteina u sjemenu i mogu se koristiti za ishranu ljudi i kao stočna hrana. Grašak i njegove prerađevine igraju važnu ulogu u ishrani ljudi, dok se mahunarke i slatka lupina uglavnom koriste kao hrana za životinje, za Agrarheute je pojasnio dr. Manfred Hoffman.

Zahtijevaju različite uslove uzgajanja

Ove biljne vrste se u organskoj poljoprivredi mogu koristiti kao zamjena za soju koja je vrlo često GMO. Neophodne su kao poboljšivači zemljišta zbog azotofiksacije koju obavljaju korijenske bakterije. Mogu se koristiti i za zelenišno đubrenje.

Kada je u pitanju zemljište, za pasulj odgovaraju plodna i duboka tla s dobrom snabdjevenošću vodom, lupini će više odgovarati srednje teška do laka, siromašna kalcijumom, a grašku plodna, rahla, laka do srednje teška. Nedostatak vlage u zemljištu najbolje podnosi lupina.

Visok nivo skroba, a nizak prenosnih proteina

Dr Hoffman navodi da se sve tri vrste mahunarki odlikuju visokim energetskim sadržajem, a probavljivost organske materije je preko 90 posto. Grašak i mahunarke imaju visok sadržaj stabilnog skroba od 20 do 30 posto, što se mora uzeti u obzir prilikom formulisanja obroka, posebno kada se koriste kao jedini izvor proteina.

Zbog toga se moraju koristiti energetski bogati koncentrati bez skroba, kao što je sušena pulpa repe, kako bi se sadržaj skroba i šećera u omjeru održao ispod 260 g/kg suve materije.

Sadržaj sirovih proteina samo u lupini dostiže vrijednost iznad 300g sirovih po kg suve materije. Zamjenski ekvivalenti za 1kg sačme za ekstrakciju sjemena uljane repice su 1,3kg pasulja, 1 do 1,7kg suve materije za grašak i 1 do 1,2kg suve materije za lupinu.

Grašak voli plodna tla (Foto: Depositphotos/sdenness)

Sadržaj prenosnih proteina je izuzetno nizak. Njihov udio bi trebao biti oko 30 posto sirovih, za proizvodnju od 30 kg mlijeka dnevno. Nedostatak može dovesti do viška azota koji dovodi do oštećenja jetre.

Sadržaj sirove masti ne igra nikakvu ulogu u grahu i grašku, a nizak je kod lupine. Sadržaj kalcijuma je nizak za sve mahunarke, a fosfor se nalazi u jedinjenjima koja mu obezbjeđuju visoku iskoristivost.

Neželjena dejstva zrna mahunarki

U zrnima mahunarki nalaze se materije i jedinjenja koja ispoljavaju specifična djelovanja na organizam životinja. U tom slučaju kažemo da se radi o antinutritivnim sastojcima koji dovode do niza problema u vezi varenja hrane, snižavaju proizvodne rezultate i djeluju štetno na ukupno zdravlje i otpornost životinje pa ih treba koristiti u pravim omjerima. 

Zrno mahunarki u životinjskom obroku

Ishrana životinja na mnogim organskim farmama zavisi od snabdjevenosti proteinima. U integrativnoj poljoprivredi uobičajeno je kombinirana upotreba ekstrakcijske sačme od uljane repice sa zrnom mahunarki, jer se ponekad prekoračuje fiziološki optimalna upotreba sjemena i proizvoda od uljane repice od 4 kg po mliječnoj kravi dnevno.

Istraživanja i praktična iskustva pokazuju da je krupnozrne mahunarke ispravno uključiti u obroke goveda, kako sa stanovišta potreba za snabdijevanjem energijom i hranjivim tvarima, tako i sa ekološkog.


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Lupina bijela slatka

Lupina bijela slatka

Sinonim: - | Engleski naziv: White lupin | Latinski naziv: Lupinus albus L.

Lupina bijela slatka uzgaja se za proizvodnju zelene mase i sjemena. Sjeme lupine sadrži 38 – 52% bjelančevina, 26 – 39% ugljikohidrata, 5 – 20% masti i oko 3,5% mineralne tvari.... Više [+]

Tagovi

Mahunarke Alternativni proteini Grašak Pasulj Lupina Stočna hrana Manfred Hoffman


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.