Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan mlijeka
  • 01.06.2022. 15:00

Koje mlijeko je najskuplje, ko je najveći proizvođač, gdje se najviše pije?

Obilježavamo Svjetski dan mlijeka - hrane za milione ljudi. Tim vam povodom donosimo niz zanimljivih činjenica o ovoj prehrambenoj namirnici

Foto: Depositphoto/AndrewLozovyi
  • 398
  • 19
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu FAO Ujedinjenih nacija obilježava 1. juni kao Svjetski dan mlijeka kako bi istakla važnost mliječnih proizvoda kao globalne hrane. Obilježava se od 2001. godine i pruža priliku je da se skrene pažnja na ovaj sektor poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

U 2022. proslava je počela skupom Enjoy Dairy Rally od 29. do 31. maja, a ovogodišnja tema ima u fokusu rad koji se već obavlja na ubrzavanju klimatskih mjera i pomoći u smanjenju utjecaja sektora mlijeka na planetu.

Svježe mlijeko s farmi stiglo u obdaništa i narodne kuhinje TK

Evo 15 zanimljivosti o mlijeku:

  1. U svijetu se najviše pije kozje mlijeko.
  2. Krave proizvode četiri puta više mlijeka od koza.
  3. Najveći svjetski proizvođač je Indija s 22 posto svjetske proizvodnje, a slijede ju Sjedinjene Američke Države, Kina, Pakistan i Brazil.
  4. Indijci su 2021. godine konzumirali ukupno najviše kravljeg mlijeka na svijetu, popili su oko 83 miliona tona. Sljedeća najveća potrošnja bila je u Evropskoj uniji, sa 23,9 miliona tona.
  5. Stanovnici Bjelorusije popiju najviše ove namirnice po stanovniku, 114,9 kg, a stanovnici Laosa najmanje, 2,92 per capita. 
  6. Članice Evropske unije su zajedno proizvele 160 miliona tona svježeg mlijeka od čega je 154,4 kg kravlje.
  7. Više od šest milijardi ljudi svakodnevno u ishrani koristi mlijeko i mliječne proizvode.
  8. Najveći dio kozjeg i proizvoda od njega se konzumira u Indiji, Bangladešu, Pakistanu i Turskoj. Za njima slijede zemlje Mediterana i Bliskog istoka.
  9. Smatra se da najkvalitetnije kravlje mlijeko dolazi s Novog Zelanda. 
  10. Najhranjivije je ovčje, a jedino se može porediti s onim od kamile i bivolice.
  11. Najskuplje kravlje mlijeko se proizvodi u Japanu, a nazivaju ga nakazawa. Sakuplja se samo jednom u toku sedmice i to u zoru kada sadrži najviše melatonina, hormona sreće koji pomaže u oslobađanju od stresa. Puni se u boce u roku od 6 h, a litra košta 43 eura.
  12. Najskuplji sir je Pule koji se priprema od mlijeka magarica u rezervatu Zasavica u Srbiji. Prodaje se po cijeni iznad 1.000 eura po kilogramu.
  13. Među najskupljim mliječnim proizvodima na svijetu je jedinstveni sir od losovog mlijeka koji se proizvodi u The Elk House u Švedskoj.
  14. Najprodavaniji sir je mocarela koji potiče iz Italije i originalno se proizvodi od mlijeka vodenih bivolica.
  15. Na Svjetskom takmičenju kvalitete sira prošle je godine proglašen španski kozji sir Olavidia. Bilo je prijavljeno preko 4.000 raznih sireva iz 40 zemalja.

Tagovi

FAO Mlijeko Kravlje mlijeko Kozije mlijeko Ovčije mlijeko Svjetski dan mlijeka Zanimljivosti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.