Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti metabolizma
  • 28.03.2016. 10:00

Ketoza - pritajeni neprijatelj krava i farmera

Ketoza je bolest intenzivnog mliječnog govedarstva, uslijed koje nastaju veliki ekonomski gubici zbog smanjene proizvodnje životinja. Kako se boriti protiv nje?

Foto: pixabay.com
  • 986
  • 147
  • 0

Ketoza je bolest intenzivnog mliječnog govedarstva. To je metabolička bolest koju karakterizira poremećaj metabolizma ugljikohidrata i masti sa povećanom proizvodnjom ketonskih tijela u organizmu. Bolest se najčešće javlja kod visokoproduktivnih krava u intezivnom uzgoju. Po nekim autorima ketoza se češće javlja kod krava u punoj laktaciji (najčešće od druge do četvrte sedmice po teljenju), a posebno zimi, kada potrebe u energiji nisu u skladu sa snabdijevanjem organizma iz hrane.

Ketoza uzrokuje velike ekonomske gubitke zbog troškova liječenja, smanjene proizvodnje mlijeka, smanjene reproduktivne sposobnosti i povećanog broja isključenja krava iz proizvodnje. Proizvodnja mlijeka u težim slučajevima ketoze može biti smanjena i za 50-70%. Pojava ketoze na individualnim farmama veoma varira, i može se javiti kod čak 80% grla u zapatu.

Faktori pojave ketoze

Kod svih oboljelih životinja glikemija opada u većoj ili manjoj mjeri, a acetonska (ketonska) tijela se pojavljuju u krvi, mokraći i mlijeku. Zbog konstitucijski uvjetovane smanjene otpornosti i adaptacjske sposobnosti prefinjenih mliječnih krava, ketoza se često pojavljuje u koincidenciji sa nepovoljnim životnim prilikama, aklimatizacijom, puerperalnim poremećajima (zaostajanje posteljice, endometritis), indigestijom, zapaljenjem vimena, panaricijumom i bolestima podmlatka.

Neki od faktora koji utječu na pojavu ketoze su i:

  • opća sklonost preživara ketozi (metabolička predispozicija),
  • mliječna konstitucija,
  • neracionalna ishrana

Ishrana igra važnu ulogu u pojavi ketoze. U uvjetima intenzivne ishrane mliječne krave često gladuju, i to zbog kvalitativno i kvantitativno neuravnoteženog sastava obroka, naročito u pogledu probavljivih ugljikohidrata u odnosu na ketogene materije. Tako preobilje silaže ili višak masnih materija, pa čak i proteina, uz nedostatak sijena, pogoduje razvoju ketoze.

Ovoj grupi faktora svakako treba dodati i neodgovarajuću tjelesnu kondiciju. Idealno, krave bi se trebale teliti sa ocjenom tjelesne kondicije 3,25 do 3,75. Deblje krave su osjetljivije od mršavijih. Cilj je imati krave u zasušenju u onoj ocjeni tjelesne kondicije u kojoj želimo da se teli i da održe tu tjelesnu kondiciju kroz cijeli proces zasušenja.

Oblici ketoze

Ketoza se može javiti u dva oblika: kao latentna (subklinička) ketoza i kao manifestna (klinička) ketoza.

Latentna ketoza je češća i kod nje nema vanjskih znakova. Odlikuje se neuravnoteženom mliječnošću (velika su dnevna variranja u količini mlijeka bez vidljivog uzroka), sklonosti ka mršavljenju uz dobar apetit i normalnu funkciju buraga i povremenom ketonurijom. Životinje koje boluju od ovog oblika ketoze pokazuju slabiju reproduktivnu moć. Ovdje se prije svega misli na povećani servis period, kao i veću stopu pojave cisti na jajnicima.

Manifestna ketoza se odlikuje drastičnim smanjenjem proizvodnje mlijeka za 50-70% uz primjetno naglo mršavljenje i hipotoniju (usporen rad) buraga. Karakterističan je i miris na aceton u štali. Naime, u dahu bolesnih životinja se osjeti miris acetona, te cijeli objekat u kojoj su životinje smeštene poprima isti miris. Prema nekim autorima, ketoza se može podijeliti na digestivnu i nervnu formu.

Dijagnoza

Ketoza, prvenstveno subklinička, dijagnosticira se na temelju koncetracije glukoze, neesteterificiranih masnih kiselina i ketonskih tijela u krvi. Pored toga, na temelju nalaza ketonskih tijela u mlijeku i mokraći, sa sigurnošću se može otkriti klinički oblik ketoze. Ketonska tijla se dokazuju različitim probama (npr. nitroprusid proba i ketotestovi). U praksi se najčešće koriste ketotestovi u vidu traka i praha. U cilju ranog otkrivanja i liječenja ketoze, kravama se nekoliko dana prije i poslije porođaja kontrolira mokraća na prisutstvo ketonskih tijela.

Kako liječiti ketozu?

Sa terapijom ketoze treba početi što prije. U liječenju se koriste otopine glukoze, glukoplastične materije, materije sa glikogenoplastičnim djelovanjem (koji obezbijeđuju energetske potrebe organizma) i hormoni (kortikosteroidi, ACTH,insulin). Pored ovih, značajna su i sredstva za oporavak jetre, kao i vitamini.

Pored medikamenata, najvažniji faktor u suzbijanju i sprječavanju ketoze je ishrana. Zbog visoke produktivnosti životinja, veoma je važno optimalno izbalansirati obrok. Pravilno izbalansirani obroci sa dovoljnim količinama energije smanjuju opasnost od ketoze. Ishrana treba osigurati potrebnu količinu energije za sve potrebe organizma (održanje organizma i proizvodnju mlijeka). Također, u ishrani treba biti zastupljena melasa, ili repini rezanci, odnosno hraniva sa visokim sadržajem lako probavljivih ugljikohidrata. Pred partus treba smanjiti silažu ili je potpuno isključiti iz ishrane, a umjesto nje povećati količinu sijena.

U cilju prevencije, kravama se mogu dati propilen-glikol i natrij-propionat nekoliko dana prije teljenja.

Foto: pixabay.com; skeeze


Tagovi

Ketoza Bolest mliječnog govedarstva Poremećaj metabolizma Gubici Tjelesna kondicija krava Latentna ketoza Manifestna ketoza Ketotestovi


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.