Od toga u kojoj mjeri proizvođač mlijeka može obezbijediti kvalitetnu i ukusnu hranu, dobro izbalansiranu u odnosu na optimalne potrebe krave, zavisit će i uspjeh proizvodnje.
Neadekvatnom ishranom krava, pogotovo visokomliječnih grla, mogu se napraviti greške da se dobije manja proizvodnja po grlu nego kod ekstenzivnih rasa, a uz to se vidno narušava i zdravstveno stanje grla. Uvijek težimo da postignemo što pozitivniji hranidbeni bilans sa što manje inputa, ali taj pozitivni bilans treba da ide u što veću produkciju mlijeka, a nikako za kompenzovanje nedostataka u drugim tehnološkim segmentima proizvodnje.
"U zimskom periodu ishrane krava osnovno kabasto hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke. Lucerkino sijeno u našim usjevima služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj mjeri zavisi od vremenskih prilika koje mogu biti presudne za spremanje većih količina sijena", navodi se na stranici Uprave za agrarna plaćanja Srbije.
Osim ova dva kabasta hraniva obavezno se upotrebljava kompletna krmna smiješa sa 18 posto proteina.
Najbolja proizvodnja mlijeka u zimskom periodu ishrane postiže se kada se zadovolje potrebe u kabastoj hrani sa 50 posto silaže i 50 posto sijena. Ovo podrazumijeva da je hrana kvalitetna po hranljivoj vrijednosti i okusu.
"Nije baš lako obezbijediti kvalitetnu silažu od kompletne kukuruzne biljke. Ima godina kada nepovoljne vremenske prilike umnogome komplikuju proizvodnju kvalitetne silaže. Sušni period u raznim fazama razvoja kukuruza utiče da bude malo klipa u odnosu na ukupnu masu biljke."
Zatim, kako dodaju, stočari su često prinuđeni da ne poštuju stadijum voštanog zrenja zrna kukuruza, što je optimum prilikom siliranja. Struka i nauka insistiraju da se prilikom siliranja kompletne kukuruzne biljke siliranje obavlja u stadijumu voštanog zrenja.
"U stadijumu mliječnog zrenja biljka sadrži manje šećera, a više skroba i daje suviše kiselu silažu koju stoka nerado jede, pogotovo ako se silira prije mliječnog zrenja. Drugi parametar za optimum stadijuma zrenja kukuruza za siliranje je kada odnos klipa i stabljike bude 50:50."
Ako je proces siliranja tekao normalno, pojašnjavaju, pH silaže iznosi 3,7-4,2.
"Odnos ispoljenih kiselina ukazuje na njen kvalitet. Mliječna kiselina je bez mirisa. Oštar miris ukazuje na prisustvo veće količine sirćetne kiseline. Neugodan miris na kiselo otkriva višak buterne kiseline. Dobra silaža sadrži oko dva posto mliječne kiseline, 0,3-0,5 posto sirćetne kiseline i tragove buterne", pojašnjavaju dodatno.
Od toga u kojoj mjeri proizvođač mlijeka može da obezbedi kvalitetnu i ukusnu hranu, dobro izbalansiranu u odnosu na optimalne potrebe krave, zavisit će i uspjeh proizvodnje. Dobra ishrana je vid prevencije i održava jedinke permanentno u dobroj kondiciji. Glavni preduslov za uspješnu proizvodnju je dobar zdravstveni status farme i dobro zdravstveno stanje svake jedinke. Nema govora o bilo kakvoj proizvodnji bez zdravih životinja i zdravog zapata.
Tagovi
Autorica