Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Zaštita životinja
 • 03.08.2019. 17:00

Kako zaštititi domaće životinje kad temperatura pređe 30°C?

Kada temperatura vazduha pregura 35°C, tada životinje baš kao i mi, mogu da dobiju toplotni udar. U nastavku teksta vam nudimo nekoliko savjeta kako da zašitite životinje u domaćinstvu od vrućina. 

Foto: Bigstockphoto/Rafael Ben Ari
 • 454
 • 54
 • 0

Visoke temperature ne prijaju ljudima, a zamislite tek kako je vašim ljubimcima i svom blagu u domaćinstvu. Kada temperatura vazduha pregura 35 stepeni, tada životinje baš kao i mi, mogu da dobiju toplotni udar. Zato, evo savjeta kako da zaštitite životinje u domaćinstvu od vrućina. 

Kravama bi trebalo obezbjediti velike količine svježe vode

Krave su veoma osjetljive, jer kada temperature pređu iznad 30°C, one to doživljavaju kao veliki stres. Kod krava muzara, ali i onih s teladima, taj stres dovodi do manjeg uzimanja hrane, krave više piju vodu, imaju slabije znake gonjenja što rezultira opadanjem proizvodnje mlijeka, koja se tokom ljeta može smanjiti za čak 50 odsto.

Krave veoma teško podnose i visoku vlažnost vazduha, čak i kada se temperature vazduha niže, što opet dovodi do smanjenja proizvodnje mlijeka. Kako bi se ovi gubici spriječili, evo šta treba da radite:

 • Kod izgradnje štale obavezno treba voditi računa o prirodnoj ventilaciji. 
 • Kravama bi trebalo obezbjediti uvijek velike količine svježe vode. One bi trebalo da popiju preko 150 litara vode na dan, ako je temperatura vazduha preko 30 stepeni, kažu u "Atina vet". 
 • Krave bi trebalo zaštititi od direktnog uticaja sunca tako što će se izgraditi nadstrešnice ili posaditi drveće.
 • Kada je hrana u pitanju, trebalo bi povećati nivo unosa energije da bi se smanjio nedostatak energije izazvan smanjenom konzumacijom hrane.
 • Životinje bi trebalo da jedu kasno uveče ili rano ujutro, ali obavezno prije toga baciti stare ostatke hrane. 
 • Paziti da štala nema previše grla, na maloj površini 
 • Obavezno treba čistiti i mijenjati prostirku, a nakon toga i dezinfikovati objekat, da bi se smanjio broj muva 
 • Postaviti dodatnu ventilaciju unutar objekta (posebni ventilatori) te koristiti sistem hlađenja hladnom vodom.

Ukoliko temperature pređu 36°C krmače bi trebalo prskati vodom

Kada je riječ o svinjama, trebalo bi da znate da se one hlade isključivo putem disanja, jer nemaju znojne žlijezde, a i znaju same da potraže pomoć. U slučaju visokih temperatura, svinje će pokušati same da se rashlade, tako što će da potraže hladnije mjesto u oboru ili će se namjestiti u dijelove obora gdje je veće strujanje vazduha. Osim toga, pomjerit će se od ostalih jedinki, kopat će dok ne naiđu na hladniju zemlju, i valjat će se u fecesu i urinu.

Ukoliko temperature pređu 36°C, krmače bi trebalo prskati vodom, i često im mijenjati vodu. Za vrijeme trajanja crvenog meteoalarma, kada su temperature i preko 40 stepeni i kada je visoko UV zračenje, boravak stoke na ispaši može da bude veoma štetan.

Svjetski trendovi kazuju da se i na pašnjacima naprave improvizovane štale, kako bi se domaće životinje zaštitile od sunca. Ukoliko nemate uslova za ovo, životinje možete zaštititi prirodnom hladovinom od drveća ili šume uz rijeke. Grlima treba obezbjediti pojilišta sa svježom vodom, nadsterešnicu, a u pojedinim slučajevima i hranilišta. 

Nadstrešnicu možete napraviti i sami - ukopajte u zemlju četiri stuba i prekrijte ih trskom. Veoma visoke temperature bez kiše često sprže pašnjake, pa je paša otežana, a zato životinje često jedu korov koji je štetan za njih. Zato bi životinjama trebalo da dajete zelenu svježe pokošenu travu. Životinje hraniti rano ujutro ili kasnije uveče. 

Pregoni na pašnjacima su velika prednost za životinje i biljke, a povećavaju i dobit

I dok je na snazi crveni meteo alarm domaće životinje ostavite da miruju u hladovini ili pod nadstrešnicom. Na pašu ih vodite noću da biste izbjegli pretjeranu šetnju po suncu. 

Psi vole sunce - vodite računa da ne dožive temperaturni šok

Kada je riječ o psima, posebno onim koji žive u dvorištu, trebalo bi da znate da ove životinje obožavaju sunce. Oni vole da leže na sunčanim mjestima, da jurcaju i njuškaju po dvorištu, ali i da kopaju rupe, kako bi se bar malo rashladili . Ipak, ako dosta vremena provode na suncu mogu da dobiju toplotni udar ili sunčanicu. 

Kako biste spriječili ovu neprijatnost i posjetu veterinaru, trebalo bi da obezbjedite psu punu posudu uvijek svježe, ne ledene vode kako bi mogao da je pije u svakom trenutku. Takođe, okupajte vašeg psa ili ga samo pokvasite vodom, ne ledenom da ne doživi temperaturni šok. Ono što je važno da znate jeste činjenica da se psi ne znoje već dahću, a pojedine rase i balave, te kada primjetite ovu pojavu obavezno im ponudite vodu ili ih istuširajte.  

Ako imate prostrano dvorište, možete da napunite stari dječji bazen s vodom, kako bi se on osvježio, ako nemate bazen, to može da bude i šira plastična kanta. U bazen ili posudu sipajte vodu i ostavite u hladovinu. 

Ako je vaš pas u boksu možete da mu prostrete vlažan peškir ili krpu na pod kako bi pas legao na to. Ukoliko vodite psa u šetnje, neka to bude rano ujutru ili kasno uveče, a ako ima dužu dlaku, ošišajte ga, ali ne jako kratko, da ne bi dobio opekotine po koži. 

Kada je vrijeme za veterinara?!

Ukoliko primjetite da se vaš pas čudno ponaša, da povraća i da ima proliv ili stalno kunja i otežano diše, znači da je najvjerovatnije riječ o toplotnom udaru. Kako saznajemo u veterinarskoj ordinaciji "Atina vet", veoma visoke temperature opasne su ne samo za pse, već i za druge životinje. Ako psa ne odvedete kod veterinara, a u pitanju je toplotni udar, sve ovo može da se završi i smrtnim ishodom. 

Toplotni udar često dovodi do problema s unutrašnjim organima, koji laik ne može da primjeti. Zato, ako pas počne da gubi svijest, odmah ga odvedite u veterinarsku ambulantu kako bi veterinar uspostavio balans elektrolita i vratio u život dehidriranog psa.


Tagovi

Toplotni val Zaštita životinja Krave muzare Svinje Psi Krave i vrućina Svinje i vrućina


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Koliko hrane smo pojeli u 2021. godini?