Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 11.07.2018. 13:30

Kako ublažiti agresivnost krmača poslije prašenja?

Poslije prašenja, krmače su prvo uznemirene. One često ustaju i liježu, ne daju prasadi sisati, gnječe ih i uglavnom leže na stomaku. Sam čin napada na prasad dešava se iznenada uz cikanje. Nedugo potom krmače se smiruju, leže nezainteresirane za okolinu i uglavnom prihvaćaju prasad u toku tog dana ili sutradan.

Foto: Flickr / Robert Nunnally
  • 744
  • 31
  • 0

Prema riječima savjetodavca Zvonka Džebe, kod pojedinih prvopraskinja, a rijeđe kod višepraskinja nakon prašenja, ali i nekoliko dana poslije toga, dolazi do zloćudnosti i ispoljavanja agresivnog ponašanja. Kako on objašnjava, agresija može biti usmjerena na prasad, ali isto tako i na ljude koji se nalaze u objektu u kojem se nalaze krmače. Uzrok takvog poremećaja ponašanja još nije potpuno rasvijetljen, ali se pretpostavlja da kod prvopraskinja postoji strah od novorođene prasadi, njihovog prisustva i cike. Džeba napominje da, takođe, prisustvo nepoznatih osoba u objektu ili ljudi koji pomažu pri prašenju može izazvati strah i agresiju krmača.

Krmače su uznemirene i ne prihvaćaju odmah prasiće

Poslije prašenja, krmače su prvo uznemirene. One često ustaju i liježu, ne daju prasićima sisati, gnječe ih i uglavnom leže na stomaku. Sam čin napada na prasad događa se iznenada uz cikanje. Nedugo potom krmače se smiruju, leže nezainteresirane za okolinu i uglavnom prihvaćaju prasad u toku tog dana ili sutradan.

Šta se može uraditi?

Dok se krmače ne smire, prasiće treba odvojiti i povremeno ih puštati da sisaju na svaka dva sata. Zvonko Džeba preporučuje da se agresivnim krmačama daju neki od sedativa, a isto tako i oksitocin za lakše lučenje mlijeka da bi im se smanjila nervoza. U težim slučajevima je neophodno da se vlasnici uznemirene životinje obrate veterinaru.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinje Krmače Agresivnost Svinjarstvo Zvonko Džeba Stočarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.