Cjelokupan proces pripreme silaže u suštini se svodi na to kako stvoriti optimalne uvjete za razvoj poželjnih mikroorganizama i bakterija koje će pospješiti proces fermentacije, osigurati povoljnu pH sredinu i spriječiti dalje kvarenje silirane mase.
Iza nas je jedan od najvažnijih perioda u godini, za farmere koji se bave proizvodnjom mlijeka. Od uloženog truda i rada proteklih skoro dva mjeseca zavisi kompletna proizvodnja u narednom zimskom periodu - sve do proljeća, nove vegetacijske sezone i pojave svježe voluminozne krme.
Cjelokupan proces pripreme silaže u suštini svodi se na to, kako stvoriti optimalne uvjete za razvoj poželjnih mikroorganizama i bakterija koje će pospješiti proces fermentacije, osigurati povoljnu pH sredinu i spriječiti dalje kvarenje silirane mase. Njenim gaženjem i sabijanjem istiskuje se zrak, stvaraju se anaerobni uvjeti koji pospješuju razvoj korisnih mikoorganizama i na taj način se u potpunosti kompletan proces siliranja odvija na priodan način.
"Vrijeme je novac" - dobro poznata izreka koja u praksi znači što više skratiti proces obrade ulaznih inputnih sirovina, zadržati optimalne faktore proizvodnje i imati na kraju kvalitetan proizvod. Farmerskim riječnikom to znači što prije obezbijediti povoljne okolnosti za fermentiranje silažne mase i u što kraćem periodu obezbijediti gotov konzerviran proizvod, odnosno, silažu koja se neće kvariti. Nakon njenog zatvaranja u silos ili sabijanja u uzemljene lagune, nastaje proces potrošnje ostatka zraka.
Za 6 do 8 sati bakterije potroše ostatak zraka i nastaje anaerobna sredina koja pospješuje razvoj poželjnih bakterija koje ubrzavaju proces proteolize - razgradnje ugljikohidrata i on se obično završava za 2 do 3 dana u zavisnosti od količine zaostalog zraka u silaži. Kao produkt razvijaju se dobre bakterije mliječno kiselinskog vrenja koje spuštaju pH vrijednost do 3,4 - 4,2. Faza opadanja pH obično traje oko 18 do 20 dana. Za svoj rast i razvoj, ovi organizmi brzo pretvaraju sve dostupne jednostavne šećere u mliječnu kiselinu. I tu je prilika koju farmer može iskorititi:
Sve ono što se ne obezbijedi prilikom njene pripreme na prirodan način poput sjeckanja i usitnjavanja mase, dobro sabijanje, potiskivanje ostataka zraka, zatvaranje i slično, može se popraviti dodacima odnosno stimulatorima koji stvaraju poželjne anaerobne uvjete i razvoj korisnih mikroorganizama.
Inokulanti su posebni biološki dodaci koji sadrže odabrane sojeve bakterija najčešće (Lactobacillus sp., i Enterococcus sp.) koji fermentiraju šećere u poželjnu mliječnu kiselinu i na taj način pojačavaju i ubrzavaju proces fermentacije, a pri tome smanjuju gubitke suhe tvari i do 20%. Većina sojeva bakterija ima polovičan učinak u fermentiranju šećera, a dodavanjem inokulanata u silaži njihova učinkovitost se povećava i do 90%.
Po mirisu i boji procijenite da li je silaža ili sjenaža dobra
Oni se najčešće nalaze u praškastom ili granuliranom stanju i dodaju se pri punjenu silosa ili lagerovanju silaže i to kao otopina od 0,6 grama inokulanta u 20 litara vode za jednu tonu silažne mase. Većina farmera kao biljnu masu koristi silažni kukuruz, cijelu biljku. Pri dodavanju inokulanata fermentacija se ubrzava čak i do 50% u zavisnosti kako je prethodno spremljena i sabijena masa, a to u konačnici znači i raniji početak korištenja silaže u ishrani, što je jako bitno naročito kod zakašnjelog siliranja.
Tagovi
Autor