Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 18.08.2018. 14:00

Kako se izboriti sa burnim temperamentom goveda

Nakon što se naviknu na vlasnika, goveda postaju nježna i poslušna.

Foto: Pixabay/hschmider
  • 690
  • 39
  • 0

Bikovi, a posebno krave, poznati su po nemirnoj naravi. Razlog je najčešće strah ili nedostatak navika, a rijeđe loš karakter. Poslije nekog vremena, kada se naviknu na vlasnika, postanu nježni i poslušni. Oni se kao i psi vežu za gazdu, koji ih hrani i brine o njima. Ukoliko se goveda slobodno kreću, prije će se uplašiti novih i nepoznatih ljudi, nego oni koji su na vezu, pišu Agro Novinite.

Bikovi ne vole strance

Bikovi se pri prvom susretu sa nekim mogu ponašati neprijato, jer ne vole strance. Dakle, nasuprot uvjerenjima, koja su pogrešna - oni nemaju loš karakter, samo im je potrebno malo vremena da steknu povjerenje. Bit će prijateljski nastrojeni prema vlasniku, sve dok je on miran, strpljiv i dosljedan.

Krava otvara usta i plazi se? Uplašena je!

Ukoliko se događa da se krava plazi prilikom dodira, odnosno muže, da otvara usta, pa čak i da počinje mukati, znači da je uplašena. Ovo se postepeno mora prevladati. Dok se ne navikne na novog vlasnika, davat će male količine mlijeka. Ukrotit ćete je tako što ćete joj masirati vime, razgovarati sa njom nježno i mirno, održavati je čistom, upoznati je sa aparatom za mužu, ukoliko postoji - stavljati joj kraj glave dva tri dana, kako bi se navikla na zvuk. Potrebno je da budete strpljivi i nikako grubi!


Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Krave BIkovi Temperament Narav Kroćenje


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.