Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Janjenje ovaca
  • 12.03.2023. 09:00

Kako pripremiti ovcu za janjenje - šišanje, odvajanje i dežura?

Kod normalnog porođaja najprije će se vidjeti prednje noge i glava janjeta i u tom slučaju pomoć nije potrebna. No, kada reagirati?

Foto: Depositphotos/budabar
  • 240
  • 12
  • 0

Ako smo ovcama osigurali optimalne uslove držanja, ishrane i zdravstvene njege, one mogu nesmetano da se janje tokom čitave godine. Ipak je proljeće, a naročito mjesec mart, period kada se najčešće na svijet donose svoje mlade.

Ove domaće životinje to relativno lako obavljaju, navodi Darko Marković, savjetodavac iz PSSRS, napomenuvši da, iako rijetko, janjenje može biti problem, naročito ako su u pitanju dvizice koje nose blizance. Najveći problem u smislu gubitka mladunčadi dešava se kada ovce rađaju noću, odnosno kada ovčari nisu u prilici da na najbolji način isprate sam tok.

"Iako ovčar ne može da odredi vrijeme, a ne može ni dežurati cijelu noć kod stada, ipak je potrebno da na vrijeme obezbijedi potrebne uslove i koliko god je to moguće organizuje obilaženje stada, kako bi se moglo priteći u pomoć ako je to potrebno", kaže savjetodavac.

Odvojiti porodilište

Kada su u pitanju uslovi smještaja ovaca koje trebaju da se janje, preporuka je da porodilište bude odvojeni dio u ovčarniku ili zaseban prostor, ako se radi o ozbiljnim farmama. Podrazumijeva se da ta prostorija bude prozračna i s dovoljno svjetlosti. Prostirka treba da bude čista i suha, a poželjno je da temperatura u porodilištu bude od 10 do 15 stepeni.

Porodilište podijeliti na boksove sa po dvije do tri ovce (Foto: Željka Rački-Kristić)

"Idealno  bi bilo da se porodilište podijeli na boksove sa po dvije do tri ovce, s tim da podna površina boksa iznosi oko dva m2, a prozor da bude najmanje 10 posto površine poda. Prostorija treba da je na vrijeme očišćena i dezinfikovana, a zidovi i plafon okrečeni", navodi Marković.

Što je bliži period janjenja, životinja postaje nemirnija, pravi glasno blejanje i počinje da traži mjesto za samoću. Prvi znaci skorog rađanja vidljivi su oko pet dana ranije. To se posebno primijeti kada se ovca otežano kreće, a naročito u slučaju kad nosi blizance. Tada rodnica počinje da otiče, vime naglo raste, a trbuh se lagano spušta.

Za odbijanje janjadi važna je kvalitetna hrana

"Dva do tri dana pred jagnjenje uočavaju se 'gladne jame', pa je ovcu potrebno pripremiti. Vunu na repu i oko rodnice ošišati, kao i na prednjem dijelu zadnjih nogu, te ispod trbuha i oko vimena, da bi janje lakše našlo sisu i kako bi moglo nesmetano da sisa. Također, pred janjenje ovca češće liježe, a ako je na ispaši, primjećuje se da sve manje pase", opisuje ovaj stručnjak, dodavši kako je tada ovcu potrebno odvojiti u u pripremljen boks.

Izbjegnite opasnosti

Sam proces janjenja počinje kontrakcijom pri čemu iz rodnice mora izaći vodenjak, koji će puknuti sam od sebe - to je plodna voda. Ako je sve u redu, onda se vodenjak brzo rasprši, a ovca može da liže tečnost koja je isušena.

"Međutim, ako se ne pojavi prasak, onda se mora intervenisati jer u tom slučaju postoji opasnost da plod ugine", upozorava Marković i navodi kako kod će se kod normalnog porođaja najprije vidjeti prednje noge i glava janjeta, što znači da se ono nalazi u prirodnom položaju i u tom slučaju pomoć obično nije potrebna.

Majka mora lizati mladunče da bi zapamtila njegov miris (Foto: Depositphotos/kruwt)

Nakon određenog vremena (15-40 minuta), mladunče će izaći iz materice, a pupčana vrpca će se sama rasprsnuti.

"Ovdje je potrebno pomoći jer će usta i nos jagnjeta biti u sluzi koju treba ukloniti. Zatim, majka mora lizati mladunče da bi zapamtila njegov miris", kaže savjetodavac.

Ako se potomstvo sastoji više od jednog jagnjeta, onda će se roditi jedno po jedno, jer više neće biti prepreka u vidu sužene materice. Tada je proces jagnjenja je završen.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovce Janje Jagnje Janjenje ovaca Darko Marković Ovčarstvo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.