Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 13.11.2018. 12:30

Kako pripremiti ovce za jagnjenje?

Prije početka perioda jagnjenja treba spremiti prostor i pomoćna sredstva za jagnjenje, prihvaćanje i odgoj jagnjadi. Ovčarnik mora biti izđubren, opran, dezinficiran, čist i suh, a evo šta još treba uraditi kako bi dolazak jagnjadi na svijet protekao što jednostavnije i bez komplikacija.

Foto: Flickr / Wendy Piersall
  • 899
  • 33
  • 0

Bremenitost ovaca traje pet mjeseci, pa stoga naročitu pažnju treba posvetiti uslovima držanja. Kako napominje savjetodavac za stočarstvo - Nebojša Brajović, ovce ne smiju biti izložene "gužvanju" u stadu, nepotrebnoj jurnjavi po objektu ili na pašnjaku, to jest mora se spriječiti uticaj stresa koji bi mogao da izazove pobačaj. On dodaje da u završnoj fazi bremenitosti posebnu pažnju treba posvetiti ishrani ovaca, jer se ovce ne smiju hraniti buđavom i smrznutom hranom.

Izbaciti silažu iz ishrane bremenitih ovaca

Brajović naglašava da silažu treba isključiti iz ishrane do perioda nakon jagnjenja zato što što loše pripremljena silaža može negativno da utiče na stanje organizma. Umjerena šetnja u završnoj fazi bremenitosti po lijepom vremenu u ispustima oko farme ima povoljan efekat na lakše jagnjenje, ukoliko jagnjenje pada tokom zimskih mjeseci.

Pramenke otpornije na niže temperature od drugih plemenitih pasmina

Brajović objašnjava da prije početka perioda jagnjenja treba spremiti prostor i pomoćna sredstva za jagnjenje, prihvaćanje i odgoj jagnjadi. Ovčarnik mora biti izđubren, opran, dezinficiran, čist i suvh dok temperatura zraka u prostoru za jagnjenje treba biti u intervalu 15°C-18°C. To se postiže zatvaranjem suvišnih otvora balama slame i drugim priručnim materijalima. Ukoliko je temperatura niža od 10°C, prostor se mora zagrijavati grijalicama ili infracrvenim lampama raspoređenim iznad boksa. Brajović dodaje da su pramenke vrlo otporne na niske temperature, te mogu da se hrane i jagnje na snijegu, pa čak i zimuju, što ne važi za plemenite pasmine. U uslovima intenzivnog ovčarenja potrebne su optimalne temperature jer u protivnom uginuća mogu da budu preko 50%.

Obezbijediti boksove za jagnjenje i odgoj jagnjadi

U vrijeme jagnjenja, treba obezbijediti posebne dijelove - boksove u ovčarniku gdje će se obavljati jagnjenje i odgoj jagnjadi. Najbolji su individualni boksovi površine 2-3 m2, visine 70-80 centimetara, izgrađeni od drveta u vidu pokretnih lesa koje se mogu po potrebi premještati i koristiti za druge namjene. Metalne rešetkaste pregrade se mogu koristiti, ali se ne preporučuju zbog podložnosti koroziji. Unutrašnjost boksa se zastire slamom debljine 20-30 centimetara.

Pravilno obilježavanje jagnjadi veoma važno

U pripremne radnje, pred početak jagnjenja, takođe spada i obezbjeđenje dovoljnog broja hranilica i pojilica za podmladak. Zbog lakše identifikacije jagnjadi, treba obezbijediti masnu farbu i metalne brojeve od 1-9 radi obilježavanja svakog jagnjeta i ovce istim brojem na bočnoj strani tijela radi čuvanja identiteta. Nebojša Brajović na kraju ističe da se ovcama koje se jagnje mora ošišati vuna između zadnjih nogu radi lakšeg sisanja budućih jagnjadi i da ne dolaze u kontakt sa prljavštinom koja se skuplja na vuni u toj regiji i podsjeća na to da prije jagnjenja treba pripremiti makaze za presjecanje pupčane vrpce i jod za dezinfekciju.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovce Ovčarstvo Bremenitost Jagnjenje Ishrana Prostor Ovčarnik Dezinfekcija Obilježavanje jagnjadi Nebojša Brajović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas