Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječno govedarstvo
  • 05.05.2018. 18:30

Kako prepoznati estrus kod krava?

Estrus je period u kom krava plotkinja ispoljava želju za parenjem, to jest kada je sposobna za oplodnju. Redovno ispoljavanje estrusa i njegovo uspješno otkrivanje najvažniji su preduslovi za povećanje reproduktivne efikasnosti stada.

Foto: PublicDomainPictures
  • 8.111
  • 153
  • 0

Održavanje visoke reproduktivne efikasnosti stada sprovodi se radi očuvanja općteg i reproduktivnog stanja grla u stadu, povećanja proizvodnje mlijeka i teladi po kravi, a na taj način se i povećava ekonomska dobit vlasnika farme. S druge strane, optimalna reproduktivna efikasnost stada utiče na smanjene troškova proizvodnje, smanjenje stupnja izlučivanja grla, pa to dovodi do bržeg genetskog napretka poželjnih i odabranih genotipova.

Ovulacija se ponavlja na svaki 21 dan dok krava ne bude gravidna

Estrus je period u kom krava plotkinja ispoljava želju za parenjem, to jest kada je sposobna za oplodnju. Polnim sazrijevanjem junice i pojavom prve pubertetske ovulacije, uspostavlja se ciklična ovarijalna aktivnost. Ovulacija se ponavlja u prosjeku na 21 dan, sve dok životinja ne ostane gravidna. Junice su spolno zrele već sa 8-9 meseci. Međutim, za priplod su sposobne tek sa 14-15 meseci starosti i tjelesnom masom preko 350 kilograma.

Kako objašnjava savjetodavka Aleksandra Repček, redovno ispoljavanje estrusa i njegovo uspješno otkrivanje, najvažniji su preduslovi za povećanje reproduktivne efikasnosti stada. Trajanje estrusa varira od tri do 28 sati, ali kod većine krava on u prosjeku traje 12-16 sati. Pojava ovulacije se očekuje oko 10-12 sati nakon estrusnog perioda, odnosno prestanka manifestacije refleksa stajanja.

Neophodno je praćenje i plansko korištenje spolnog žara plotkinja

Kod 70% krava spolni žar se pojavljuje između 18 sati i šest sati ujutru, ali se u 50% slučajeva on javlja od ponoći do šest sati ujutru. Solni žar se ne pojavljuje ravnomjerno u toku dana. U okviru kontroliranog programa reprodukcije neophodno je neprekidno praćenje, prepoznavanje i plansko korištenje pojave spolnog žara plotkinja. S tim u vezi, uspjeh osjemenjavanja i koncepcije u velikoj mjeri zavisi od uspješnosti prepoznavanja i bilježenja znakova i manifestacije estrusa kod plotkinja.

Kako prepoznati estrus kod krava i junica?

Glavni znaci estrusa kod krava i junica su:

  • Manifestacija refleksa stajanja - kada životinja dozvoljava da je bik zaskoči. Refleks stajanja je dobro povezan sa momentom ovulacije (grla u estrusu, takođe, skaču na druge životinje);
  • Zakrvavljenost (hiperemija) i otok vulve;
  • Otjecanje ljepljive staklaste providne sluzi iz vulve;
  • Promjene ponašanja - životinje su agresivnije, protjeruju i guraju svoje partnere u grupi, češće se oglašavaju mukanjem, uznemirene su, više se kreću i češće ustaju, slabije jedu, uspostavljaju kontakte sa drugim životinjama u grupi, učestalije socijalno lizanje i polaganje glave na kaudalni dio tijela druge životinje;
  • Fiziološke promjene - viša tjelesna temperatura, pojava sitnih ugruška u mlijeku, pad dnevne mliječnosti.

Navedeni znaci estrusa, takođe, mogu izostati, a tada je riječ o pojavi "tihog estrusa". U tom slučaju ovulacija kod plotkinja nije praćena vanjskom manifestacijom znakova estrusa, pa je određivanje optimalnog vremena inseminacije znatno teže.

Komercijalni softveri olakšavaju otkrivanje krava u estrusu

Pravilno i ažurno vođenje matične evidencije, to jest uvid u reproduktivni status svake plotkinje ponaosob, veoma je značajno za otkrivanje životinja u estrusu. Ažurirani uvid u reproduktivni status svakog grla, u današnje vrijeme, olakšavaju komercijalni softveri pomoću kojih se kontrolira i upravlja svim tehnološkim procesima na farmi. Postoji nekoliko načina detekcije estrusa, a jedan od uobičajenih je vizuelno posmatranje stada u određenim vremenskim terminima i u odgovarajućem trajanju. Stručnjaci preporučuju da se stado promatra 4-5 puta po 20 minuta u toku 24 sata, a potom da se posebna pažnja posveti jutarnjim satima, prije muže i ranim večernjim satima. Saglasno aktuelnim istraživanjima, uspješnost takvog načina otkrivanja estrusa je oko 90% (primjećenih grla). 

Pomoćna tehnička sredstva takođe mogu biti korisna

Prilikom obavljanja vizuelne kontrole stada, preporučivo je da se kod plotkinje za koju se sumnja da je u estrusu, napravi i dodatna provjera izazivanjem takozvanog refleksa stajanja ili refleksa pomjeranja repa. Izazivanje refleksa stajanja se provodi polaganjem ruku na krsni dio kičmenog stupa, dok se refleks pomjeranja repa postiže masažom donjih dijelova stidnice.

Za otkrivanje plotkinja u estrusu mogu se koristiti i pomoćna tehnička sredstva poput "detektora zaskakivanja" koja pomažu kod boljeg uočavanja znakova zaskakivanja. Kao detektori se koriste različite vrste kapsula sa bojom koje poslije zaskakivanja pucaju i ostavljaju tragove u regiji krsnog dijela tijela, zatim naljepnice i flasteri u boji sa kojih se nakon zaskakivanja skida sloj boje, sprejevi i masne krede i drugo.

U upotrebi su i posebno napravljeni električni uređaji, koji osim registriranja zaskakivanja, utvrđuju i ukupan broj skokova i točno vrijeme ovulacije. Od ostalih metoda uspješno se koriste i hormonski (progesteronski) brzi testovi za utvrđivanje koncentracije progesterona u mlijeku (krvi), detektori aktivnosti kretanja (pedometri), korištenje bikova probača, mjerenje vaginalnog električnog otpora, praćenje ponašanja plotkinja primjenom tv-monitoringa itd.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Estrus Krave Govedarstvo Teljenje Plotkinje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]