Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovce
  • 26.08.2018. 09:30

Kako povećati plodnost ovaca

Kako ekstenzivno ovčarstvo, a kako intenzivno, utiču na plodnost ovaca i što je potrebno da bi se povećao broj ojagnjenih jagnjadi po ovci, objašnjava dipl. ing stočarstva Nebojša Brajović.

Foto: Pixabay / Free-Photos
  • 995
  • 30
  • 0

Na pitanje kako povećati plodnost ovaca, odgvor je jednostavan. Potrebno je postaviti realne oplemenjivačke ciljeve u odnosu na sistem uzgoja. Tako se ostvaruje optimalna plodnost.

Ekstenzivan sistem uzgoja ovaca nije za veći broj jagnjadi

Ekstenzivan sistem gajenja ovaca karakterističan je uglavnom za planinska područja. On podrazumijeva jedno jagnjenje godišnje. Uz sistem, i proizvodnja stočne hrane je na niskom nivou, a prihranjivanje ovaca i jagnjadi u kritičnim periodima gajenja se ne primjenjuje. Takvi uslovi pogodni su za dobijanje jednog jagnjeta po ovci godišnje, dok su blizanci i veći broj ojagnjenih jagnjadi nepoželjni, zbog veće smrtnosti i težeg odgajivanja. Upravo zbog ovoga se ne preporučuje forsiranje visoke plodnosti ovaca.

Intenzivno ovčarstvo ne bi trebalo forsirati više od trojki

Intenzivno ovčarstvo zahtijeva stvaranje uslova za dobijanje maksimalnog broja jagnjadi po ovci i godini. To podrazumijeva ishranu u skladu sa savremenim normativima. Ovakav vid proizvodnje pogoduje ravničarskim i brdskim područjima, jer ona mogu obezbijediti proizvodnju dovoljnih količina kvalitetne stočne hrane. Plodnost ovaca treba biti oko dva jagnjeta po ovci. Poželjne su i trojke, ali veći broj od toga nije, jer je odgajivanja u prvom mjesecu života teže.

Smrtnost jagnjadi se u normalnim uslovima kreće između 10% i 20%

Veći broj jagnjadi po ovci (dvojke, trojke), zahtijeva primjenu takve tehnologije odgoja koja će obezbijediti da se što veći broj ove jagnjadi održi u životu do određene klaonične težine, napominje dipl. ing stočarstva Nebojša Brajović i dodaje: "Smrtnost jagnjadi u toku procesa jagnjenja i prvih dana poslije jagnjenja se u normalnim uslovima kreće između 10% i 20% i predstavlja veliki uzrok smanjenja ukupnog broja proizvedene jagnjadi. Većina jagnjadi ugine tokom prvih nekoliko dana po rođenju, što je uglavnom izazvano neadekvatnom ishranom, slabog materinskog instikta ili slabe vitalnosti jagnjadi. Manjim dijelom uginuća su posljedica infektivnih bolesti". 

Kako povećati broj ogdojenih jagnjadi?

Važno je napomenuti da rađanje većeg broja jagnjadi, kod nekih ovaca može da izazove stres. To može uticati na ponašanje majke i da dovede do smanjenja lučenja mlijeka ili odbijanja da doji. Broj uzgojenih jagnjadi može se povećati tehnološkim postupcima i dodatnom prehranom. Umjetno napajanje je jedna od mjera koja se preporučuje odmah po rođenju. Ono se vrši sa oko 60 ml ovčijeg ili kravljeg kolostruma po jagnjetu.

Kako do veće plodnosti ovaca?

Povećanje plodnosti, odnosno broja ojagnjenih jagnjadi po ovci, može se postići:

  • uzgojem rodnijih rasa ovaca,
  • poboljšanom ishranom,
  • tretmanom ovaca gonadotropnim hormonima,
  • poboljšanjem uslova držanja i
  • zdravstvenog stanja priplodnih grla.

"Izrada konkretnih programa uzgajanja za određena područja i farme baziranih na iznijetim metodama može dovesti do povećanja proizvodnje, a samim tim i većeg profita", zaključuje Brajović.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Ekstenzivno ovčarstvo Intenzivno ovčarstvo Nebojša Brajović Smrtnost jagnjadi Plodnost ovce


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas