• Sijeno
  • 12.09.2020. 16:10

Kako odstraniti suvišnu vlagu iz sijena?

Da bi suvišna voda mogla ispariti, okolni zrak mora biti prijemčljiv da apsorbuje vodenu paru.

Foto: Verica Matić
  • 159
  • 13
  • 0

Svježa trava u momentu košenja sadrži 80 - 85 odsto vode. Ako se ne bi osušila, ta masa bi se vrlo brzo pokvarila i ne bi se mogla koristiti kao hrana za domaće životinje. Osušena pokošena trava (sijeno) sa sadržajem vlage od 14 do 18 odsto može se skladištiti i dugo vremena čuvati do momenta upotrebe. Dakle, najbitnije je odstraniti suvišnu vlagu, napominje stručnjak za stočarstvo, Goran Joksić.

Da bi se to postiglo neophodno je da se ispune sljedeći uslovi:

Ishrana sjenažom povećava mliječnost kod krava

  • obezbijediti visok kvalitet sijena;
  • obezbijediti što manji gubitak hranjivih materija;
  • obezbijediti umjerene troškove sušenja;
  • obezbijediti visok učinak mašina i ljudi i
  • obezbijediti što manji utrošak ljudske radne snage.

Sijeno je higroskopno

Da bi suvišna vlaga mogla ispariti, okolni zrak mora biti prijemčljiv da apsorbuje vodenu paru. Sa temperaturom zraka raste i ta sposobnost zraka da primi vodenu paru. Sijeno je higroskopno pa može, iako se osuši, ponovo ovlažiti od vode iz zraka. Na primjer, ako sijeno ima 70 odsto vlage, a vlažnost zraka je 65 odsto, ono se može još osušiti za pet odsto. Ali ako je vlažnost zraka 80 odsto, više se ne može dalje sušiti.

U praksi se najčešće koristi mehaničko tretiranje pokošene mase. Da bi se masa što bolje osušila preporučuje se njeno tretiranje mašinama za gnječenje ili vučenim kosačicama-gnječilicama. Tako se istiskuje voda i znatno olakšava sušenje i poboljšava kvalitet sijena, ističe Joksić.

Kako ga čuvati ?

Nakon što se dobro osuši, sijeno se može čuvati u poznatim rolo balama, koje primjenjuje sve veći broj poljoprivrednika. Kako smo ranije pisali, postoji više rolo balirki i uvijača valjkastih bala u mrežu ili foliju, dostupne na našem tržištu, a njihova primjena na lokalnim njivama je sve učestalija.

Zašto su bale omotane folijom najbolje rješenje?

Preporučuje se da poljoprivrednici dva sata nakon baliranja omotaju bale folijom jer nakon toga postoji mogućnost da se ona deformiše i da u njoj počne proces fermentacije koji može naštetiti silaži. Kada se omota folijom, fermentira u svom soku, bez prisustva zraka, tako može dugo da stoji, a kada se otvori zelena masa miriše na svježe. Tehnologija pripreme bala uvijenih u foliju najbolja je za manja gazdinstva, koja godišnje mogu da proizvedu do 500 komada.


Tagovi

Svježa trava Sijeno Čuvanje sijena Suvišna vlaga Sušenje sijena Proces fermentacije Kvalitet sijena


Autorica

Julijana El Omari

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

14. Dani organske proizvodnje Visoko 2020. god. Prvi put od izbijanja pandemije nešto javno da se or... Pročitaj cijelu bilješku »