Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo i kozarstvo
  • 26.01.2016. 13:00

Kako odrediti starost ovaca i koza?

Kako najefikasnije odrediti starost kod ovaca i koza?

Foto: bigstockphoto.com
  • 1.544
  • 50
  • 0

Određivanje starosti ovaca i koza se vrši kada ne postoji matična evidencija ili kada je iz nekog razloga bitno utvrditi starost grla na terenu. Određivanje starosti se vrši na osnovu zuba, i to isključivo po sjekutićima. Ovce i koze imaju ukupno 32 zuba. U donjoj vilici je raspoređeno 8 sjekutića, dok u gornjoj umesto sjekutića postoji dentalna ploča.

Zubi se mogu podijeliti na stalne i mliječne. Karakteristično za mliječne zube je da su mali, ali i izuzetno bijeli, a ispadaju u određeno vrijeme. Prvi par sjekutića se naziva štipci, drugi sredsrednjaci, treći par srednjaci i četvrti par krajnjaci. Kod određivanja uzrasta po zubima se uvjetno mogu razlikovati tri perioda: izbijanje mliječnih, stalnih zuba i trošenje stalnih zuba.

Izmjena mliječnih zuba stalnim - najvažniji period za ocjenjivanje uzrasta

Jagnje i jare se obično rađaju bez zuba, a prvi sjekutići izbijaju nakon 5 do 7 dana uzrasta, dok svi ostali sa 3 do 4 tjedna. Mliječni zubi se po izbijanju postepeno troše, te ih zamjenjuju stalni zubi. Upravo ovaj period zamjene mliječnih zuba stalnim je i najvažniji period za ocjenjivanje uzrasta. Kod mijenjanja najprije na red dolaze štipci, nakon kojih se mijenjaju sredsrednjaci pa srednjaci i tek na kraju krajnjaci. Ova promjena je postepena, ali uvek u približo isto vrijeme, gledajući po rasama. Postoje značajne razlike između ranostasnih i kasnostasnih rasa što se tiče perioda mijenjanja zuba.

Prosječno gledano, štipci će se promijeniti između 12-og i 18-og mjeseca starosti. Oni izbijaju sa 12 do 15 mjeseci, a sa 15 do 18 mjeseci dostižu svoju normalnu veličinu. Ukoliko pogledamo ovci i kozi u zube, i vidimo da su im mliječni zubi tek ispali, možemo reći da je uzrasta između 12 i 15 mjeseci. Ako utvrdimo da su štipci potpuno izrasli, može se zaključiti da je ovca uzrasta 15 do 18 mjeseci, ovisno o rasi.

Stalni zubi između 18. i 24. mjeseca

Stalni zubi zamijenit će sredsrednjake između 18 i 24 mjeseca uzrasta. Sa navršene dvije godine ovca, odnosno koza, bi trebala imati dva para stalnih zuba. I u ovom slučaju to ovisi o rasi, te ukoliko govorimo o ranostasnim rasama sredsrednjaci mogu dostići svoju normalnu veličinu, dok kod kasnostasnih mogu biti još uvijek u porastu, i tek sa dvije i po godine dostići štipke po veličini. Srednjaci se zamijeenjuju stalnim zubima sa navršene tri godine starosti. Ukoliko ovca ima tri para izmijenjenih zuba, može se donijeti zaključak da je stara tri godine.

Krajnjaci se zamijenjuju u četvrtoj godini. Ukoliko ovca ili koza ima sve zube izmijenjene, može se reći da ima četiri godine, a ako su i krajnjaci dostigli svoju punu veličinu, onda se može reći da je stara oko četiri i po godine.

Što je važno znati o trošenju stalnih zuba?

Treći period u određivanju starosti po zubima je trošenje stalnih zuba. Pošto se izmijenjaju, sjekutići se s vremenom počinju trošiti. Uglavnom se troše onim redoslijedom kojim su izbijali (štipci, pa sredsrednjaci, pa srednjaci, i na kraju krajnjaci). Zubi se trošenjem smanjuju i mijenjaju oblik, te se od okruglasto-lopatičastog oblika dobija ravno-lopatičast oblik, a zubi su znatno sitniji i dobijaju žutu boju. Takav oblik štipci dobijaju pri starosti životinje od oko 6 godina. Nakon toga između štipaka se pojavljuju izrezi u vidu slova "V". Poslije otprilike 8 godina, počinje krzanje zuba, a ubrzo zatim lomljenje i ispadanje, što se zbiva u različito doba uzrasta (između 8 i 10 godina), a ovisi o kvaliteti ishrane. Uglavnom se tada životinje i izlučuju iz proizvodnje.

Ipak, najsigurniji period procjenjivanja uzrasta je između prve i pete godine, a to je istovremeno i najvažniji period kod samog grla.

Foto: bigstockphoto.com;Tsomka


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Kozarstvo Jare Jagnje Zubi Određivanje starosti SJekutići Trošenje zuba ovaca Štipci Sredsrednjaci Krajnjaci


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.