Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječno govedarstvo
  • 01.06.2018. 09:00

Kako od problematične stvoriti idealnu kravu?

"Krava budućnosti" treba dati velike količine mlijeka visoke biološke i hranjlive vrijednosti, da ima dobre reproduktivne osobine, dobro zdravlje, dugovječnost, da efikasno iskorištava hranu, te da je mirnog temperamenta i laka za manipulaciju u proizvodnji.

Foto: Dušan Knežić
  • 2.231
  • 111
  • 0

Problematične krave su grla koja su, najvećim dijelom, zbog dugogodišnje jednostrane selekcije isključivo na proizvodne osobine, prije svega na visoku mliječnost, postala neotporna na bolesti, te reproduktivno sve manje efikasna. Ovo znači da se kod takvih krava javljaju tihi estrusi, da teže ostaju steone ili postaju jalove, servis period i međutelidbeni interval traju (pre)dugo, životni, samim tim i proizvodni vijek im je kraći, itd. Naravno, sve to dovodi do uvećanih troškova proizvodnje, koji mogu dovesti u pitanje i samu rentabilnost. 

Oplemenjivanjem poboljšati osobine mliječnih goveda

Jasno je da se osobine i performanse mliječnih goveda mogu poboljšati, prije svega njihovim genetskim unapređenjem, tj. oplemenjivanjem. Početak tog posla je jasno definiranje odgajivačkih programa i ciljeva, koji predstavljaju skup mjera i aktivnosti za, prvenstveno, genetsko unaprjeđenje mliječnih goveda, kojim želimo formirati goveda superiornog genetskog potencijala za osobine značajne za odgajivače. Savremeni odgajivački programi uključuju: proizvodne (prinos mlijeka, proteina i mliječne masti, sadržaj proteina i mliječne masti), funkcionalne (plodnost, zdravlje, dugovječnost, lako teljenje) i konformacijske osobine.

Ne tražiti po svaku cijenu maksimum u prinosu mlijeka

Oplemenjivanje je zadatak kako visokoobrazovanih stručnjaka, tako i farmera, čija je uloga u uspješnoj realizaciji odgajivačkih programa neizostavna. Dakle, odgajivači mogu učiniti mnogo kako bi se dobila grla sa unaprijeđenim genetskim potencijalom.

 "Ne treba po svaku cijenu težiti maksimalnom prinosu mlijeka, već profitabilnoj proizvodnji sa neproblematičnim kravama" – kaže mr Draško Ivanović, stručni suradnik na Katedri za stočarstvo novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.  "Loše zdravlje mliječnih krava ozbiljno ugrožava profitabilnost kroz povećanje veterinarskih troškova, ali i zbog smanjenja dugovječnosti i mogućnosti za efikasnu reprodukciju", napominje Ivanović.

Koristiti sjemena vrhunskih bikova

Težnja odgajivača da mliječne krave ostanu steone u optimalnim rokovima je razumljiva i opravdana, ali je isto tako značajno i koristiti sjemena vrhunskih bikova, te da se iz zapata izlučuju neefikasna grla. Iskustva iz razvijenijih zemalja pokazuju da proizvođači trebaju voditi odgovarajuću matičnu i proizvodnu evidenciju, u saradnji sa odgajivačkim organizacijama. Treba ažurno evidentirati svaki registar teljenja, datume osjemenjavanja i teljenja, sva liječenja ukoliko ih je bilo, te proizvodne rezultate. Na osnovu tih podataka procenjuju se oplemenjivačke vrijednosti grla, kojima registriramo genetski superiorna grla, koja selektiramo za roditelje budućih generacija.

Definiranjem i realiziranjem odgajivačkih programa smanjuju se troškovi 

Ukoliko ulazni podaci nisu kvalitetni, svaki dalji posao je u značajnoj mjeri doveden u pitanje, ukoliko nije uzaludan. Uspješna realizacija dobro definiranih odgajivačkih programa nesumnjivo dovodi do genetskog unaprjeđenja mliječnih goveda koja su pod kontrolom, unaprjeđujući njihove performanse za osobine koje su prvenstveno od ekonomskog značaja. Jednostavno rečeno, to daje mogućnost da uz održavanje dobrih, ili unapređenje prosječnih proizvodnih osobina, unaprjeđujemo i funkcionalne osobine mliječnih goveda, čime u značajnoj mjeri smanjujemo troškove, dakle, ostvarujemo profitabilnuju proizvodnju, ističe Draško Ivanović.  

Cilj kome se teži je stvaranje idealne krave

Cilj kome se teži je takozvana "idealna krava“. Ona u praktičnom smislu ne postoji, ali ka njoj se ide. To je "krava budućnosti" koja treba dati velike količine mlijeka visoke biološke i hranjlive vrijednosti, da ima dobre reproduktivne osobine, dobro zdravlje, dugovječnost, da efikasno iskorištava hranu, te da je mirnog temperamenta i laka za manipulaciju u proizvodnji. Ona se može dobiti kombinacijom genetskog unaprjeđenja mliječnih goveda i optimizacijom menadžmenta, odnosno tehnologije proizvodnje, što podrazumijeva adekvatne programe ishrane, dobro zdravlje, plodnost, optimalne ambijentalne i uslove smještaja, te odgovarajuću njegu mliječnih goveda.


Tagovi

Krave Mliječno govedarstvo Idealna krava Krava budućnosti Stočarstvo Draško Ivanović Poljoprivredni fakultet


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Dušan je poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cijena napretka".