Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita stoke
  • 18.08.2019. 15:30

Kako najbolje zaštititi stoku od kukaca, prije svega muha

S obzirom da se muhe zadržavaju na raznim nehigijenskim mjestima, ne samo da je problem uznemiravanje životinja već i činjenica da prenose mikoorganizme koji ometaju proces probave hrane kod teladi, uzrokuju upale vimena i kvarenja mlijeka.

Foto: Vedran Stapić
  • 366
  • 26
  • 0

Tijekom ljeta kukci su redovna pojava u stočarskim objektima jer im uvjeti u ovom okruženju pogoduju. Ostaci hrane, stajnjak, vlaga i odgovarajuća temperatura odlični su za razvoj kukaca, a prije svega muha. Bez obzira o kojoj vrsti je riječ, njihova prisutnost u objektima vrlo je štetna. Uznemiravaju sve životinje, a posebno smetaju muznim kravama.

S obzirom da se muhe najčešće zadržavaju na raznim nehigijenskim mjestima, ne samo da je problem uznemiravanje životinja već i činjenica da su prenositelji raznih mikroorganizama koji ometaju proces probave hrane kod teladi, uzrokuju upale vimena, zarazne upale očne sluzokože i kvarenja mlijeka

Svako uznemiravanje tijekom mužnje djeluje na smanjenje količine namuženog mlijeka i do 25%, a zbog uznemiravanja životinje slabije jedu, količinski pojedu manje hraniva, a samim tim smanjuje se i ne postiže odgovarajući dnevni prirast.

Obavezno održavajte higijenu objekta

Kako bi se zaštitile životinje i održala stabilna proizvodnja, stočari moraju utjecati na smanjenje brojnosti, ako ne postoji mogućnost za njihovo potpuno uništavanje u objektima. Najvažniji korak je održavanje cjelokupne higijene prostora u kojem borave životinje, kao i prostora oko objekta.

Ovo se najbolje postiže, prije svega krečenjem u proljeće, kako bi se uništila legla muha koja su preživjela hladne zimske dane prije nego što polože svoja jaja. Ženka štalske muhe izleže 20 - 50 jajašaca. Iz izleženih jaja brzo se razvijaju ličinke, zatim lutke, a iz njih odrasle muhe. Čitav razvojni ciklus traje 10 - 14 dana, tako da se tijekom jedne sezone potpuno razvije sedam do osam generacija muha.

Pored obaveznog krečenja staja, trebalo bi voditi računa o održavanju higijene životinja, čuvanju stajnjaka u izgrađenim gnojilištima i uklanjanjem ostataka hrane koji se vrlo brzo kvare i trule. Potrebno je redovno provjetravati staje ne samo iz preventivnih razloga već i zbog suzbijanja muha koje ne podnose propuh. Ako je moguće bilo bi dobro zatvoriti sve otvore ili prozore kroz koje kukci mogu proći, pomoću zaštitne žičane mreže.

Posebno se mora voditi računa o higijeni muznih uređaja i posuda za napajanje teladi, higijeni jasala i pojilica.

Protiv kukaca, djelotvorni su preparati

Uništavanje kukaca može biti efikasno i kemijskim sredstvima. "Stočari se obavezno trebaju strogo pridržavati uputstva proizvođača, kako i u kojoj koncentraciji bi trebalo određeni insekticid upotrebljavati. Prskanje preparatima treba obaviti na mjestima gdje se muhe više zadržavaju. Tretiranje zidova, hranilica, pojilica i ostalog pribora, treba obaviti u praznom objektu, kada su životinje na paši ili ispustu", objašnjava za Agroklub savjetodavka Duška Petrović. 

Nepravilno korištenje sredstava za uništavanje kukaca može dovesti do pojave štetnih rezidua (ostataka) u mesu i mlijeku. Na sve otvore na stočarskim objektima i prostorijama za mlijeko postaviti zaštitne mreže kako bi se spriječio ulazak insekata u objekte.

"Protiv muha se možete boriti preparatima koje možete nabaviti u svakoj poljoprivrednoj ljekarni ili ih napravite sami. Možete uzeti bocu i namazati je otrovom za miševe. Bocu zatim objesite na grede objekta, da visi na stropu štale ili je možete čak ostaviti i ispred, na ulazu u objekt. Postoji čak i specijalna posuda u koju se može ostaviti preparat ili ako nemate preparat, može dobro poslužiti i pivo. Muha se na kraju utopi u toj tekućini koja se nalazi u posudi. Preporuka je da preparat ne dođe u dodir s hranom. Obavezno je potrebno strogo se pridržavati preporučenog uputstva", savjetuje Petrović.


Tagovi

Higijena štala Štalska muha Zaštita životinja Provjetravanje staja Muzne krave Kvarenje mlijeka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...