Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće životinje
  • 26.02.2022. 18:00

Kako goveda vide, koliko spavaju i kojom brzinom mogu trčati?

Znate li kako nas goveda vide? Koliko spavaju ili koliko brzo mogu trčati? Danas u svijetu postoji više od 800 pasmina goveda, a u nastavku saznajte 12 zanimljivih činjenica o njima

Foto: Depositphoto/NataliGlado
  • 692
  • 76
  • 0

Malo je koja životinja vezana za ljude kao što su goveda, a danas u svijetu postoji više od 800 pasmina koje se razlikuju prema vanjskom izgledu i proizvodnim karakteristikama. Naime, ovi su sisari porijeklom iz Turske gdje su pripitomljeni prije više od 10 hiljada godina, dok je naknadno u Indiji pripitomljeno zebu govedo.

Poljoprivredni edukativni centar Echem (LBZ) nam pomaže da shvatimo kako ove životinje percipiraju stvarnost drugačije od ljudi, što možete vidjeti i u videu na kraju članka. Naime, LBZ uz pomoć naočala za virtualnu stvarnost daje mogućnost da u realnom vremenu doživimo kako vide put do štale, muzilišta i stanice za rezanje papaka.

Djelomično su slijepi za boje i mogu vidjeti plavu, zelenu, žutu i ljubičastu. Oči su im smještene na bočnim stranama glave što im daje mogućnost da imaju vidno polje od preko 300 stepeni, za razliku od ljudi kod kojih ta brojka iznosi 180. Ne vide iza sebe, a imaju dobar vid u uvjetima slabog osvjetljenja, pogotovo noću.

U nastavku saznajte kojih je to 12 zanimljivih činjenica o ovim životinjama:

  1. Goveda imaju 32 zuba, a u procesu dugom dvije godine gube gornje prednje zube i dobivaju čvrstu ploču.
  2. U toku dana njihove čeljusti se pokreću 40.000 puta, a preživaju osam sati.
  3. Želudac se sastoji iz četiri dijela: buraga, mrežavca, listavca i sirišta.
  4. Veoma su društvene i inteligentne životinje koje dugo pamte. Tokom vremena razvijaju prijateljsku interakciju s ostalim članovima stada. Dugo pamte i loše ponašanje drugih goveda prema njima. U naučnim istraživanjima je dokazano da će krave na vezu da daju manje mlijeka ako je odvojite od prijateljice i pored nje vežete neku drugu kravu koja joj ne odgovara i kod nje izaziva stres. Ako se izoluju to je znak ili da su bolesne ili da će se oteliti.
  5. Odlični su plivači.
  6. Imaju kratak period spavanja od četiri sata. Spavaju u malim intervalima tokom 24h. Ne mogu spavati kada stoje.
  7. Goveda mogu plakati i tužno se glasati kada su uznemirena i tužna.
  8. Njihov životni vijek je između 15 i 20 godina. Mliječne krave na farmama žive do pet godina, jer se poslije intenzivnog proizvodnog ciklusa šalju na klanje.
  9. Goveda mogu da trče brzinom od 25km/h.
  10. Vole slušati muziku, posebno klasična djela.
  11. Gravidnost traje 283 dana. Već poslije jednog sata tele može stajati na nogama.
  12. Imaju odličan njuh i osjete mirise na 10 km.

U organskoj poljoprivredi i permakulturi goveda su nezamjenjiva. Osim što daju mlijeko, koriste se za proizvodnju mesa, one su i dio krajolika.

 


Tagovi

Goveda Krave Zanimljivosti Životinjski vid Percepcija Činjenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.