Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u proteklom periodu sproveo je niz aktivnosti i edukacija koje se odnose na primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Ukazane su smjernice za pravilno sprovođenje biosigurnosti na mliječnim i peradarskim farmama, kontrolu proizvodnje i zakonske okvire koje nalaže EU i BiH.
Sigurnost hrane je pojam koji se proteklih mjesec dana vrlo često mogao čuti i vidjeti u gotovo svim medijima. S razlogom naravno. Dovoljan je bio jedan okidač da se potrošači zapitaju kakvu kakvu hranu konzumiraju i da li je štetna po zdravlje.
Mnoga inspekcijska tijela u regionu ali i u BiH kroz sektor proizvodnje hrane pojačala su svoje aktivnosti u raznoraznim kontrolama ali i edukacijama. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u proteklom periodu sproveo je niz aktivnosti i edukacija koje se odnose na primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Ukazane su smjernice za pravilno sprovođenje biosigurnosti na mliječnim i peradarskim farmama, kontrolu proizvodnje i zakonske okvire koje nalaže EU i BiH.
Završna faza edukacije farmera održana je kroz dva odvojena projekta u gradovima Zenica, Tešanj i Visoko: Projekat iz oblasti mljekarstva - sa naglaskom na teme mastitisi - upala vimena, higijena muže i ishrana muznih krava. Projekat u peradarskoj proizvodnji, zakonodavni okviri EU i BiH, Gap standard i salmoneloze u peradarstvu. U ZDK peradarska proizvodnja je u konstantnom porastu, i sa pravom je ovo područje vodeće u proizvodnji pilećeg mesa.
Svaki oblik edukacija u vremenu tendencije izvoza mesa peradi na EU tržište dobro dođe, a da se zaista radi o ozbiljnim proizvođačima potvrđuje i velika posjećenost i zainteresovanost farmera za održane edukacije. Također svim prisutnim farmerima dodjeljeni su i besplatni štampani priručnici sa smjernicama za svaku proizvodnju.
Sprječavanje pojave negativnog uticaja hrane po ljudsko zdravlje je svakako vezano za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i u tom momentu nastajanja proizvoda je potrebno spriječiti neželjene efekte koji se u daljnjem procesu plasmana, pakovanja, transporta i prodaje vrlo teško mogu otkriti. Stoga je vrlo bitno razviti svijet kod proizvođača o važnosti svih donešenih standarda i pravila u procesu proizvodnje hrane.
Najviše postavljenih pitanja od strane proizvođača bila su vezana za način sprovođenja i dokumentovanja biosigurnosnih mjera na farmama. Nešto što je izuzetno bitno kod službenih posjeta inspektora EU, koji za svaku sprovedenu aktivnost traže potvrdu i popratnu dokumentaciju.
Posljednja u nizu edukacija održana je ovog vikenda u Visokom. Tema je bila peradarska proizvodnja sa osvrtom na aktuelne teme usklađivanja zakonodavstva BiH sa EU, Gap standardi, pojava salmonele i nezaobilazna tema koja je privukla i najveću pažnju, a to je mogučnosti izvoza peradarskog mesa na tržište EU. Svakako ove edukacije su aktivnosti za pripremu farmera za najavljene službene posjete inspektora EU u BiH i obilazak peradarskih farmi.
Pojašnjena su sva pitanja, i zahtjevi koje će inspektori tražiti na licu mjesta prilikom posjete nekoj od farmi. Da li su farmer ispunili sve uvjete, ostaje da se vidi u narednoj godini u kojoj se očekuje posjeta i izvještaj u kojem se očekuje zeleno svjetlo za izvoz mesa peradi na tržište EU.
Foto: Bigstockphoto/nimnull
Tagovi
Autor