Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uz podršku Lidera
  • 21.08.2022. 09:00

Kako do farme - Murtić počeo s kozom, porodica Herceg s teletom

Iz MKF "Lider" kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Nude pakete finansijskih i besplatnih nefinansijskih usluga

Foto: MKF Lider
  • 2.372
  • 492
  • 0

"Da mi je neko prije 15 godina rekao da ću uzgajati koze, ne bih vjerovao", ovako je priču s našom ekipom započeo Esnaf Murtić iz Sarajeva, poznatiji kao Eso. Kada je tokom razgovora ispričao da je Alipašinac, a rijetki su oni koji nisu čuli za urbanu sarajevsku gradsku četvrt Alipašino Polje, onda je jasna bila i teza s početka. 

No, Eso je danas vlasnik prave male farme u Briješću u općini Novi Grad - Sarajevo, gdje se s porodicom preselio zbog zdravstvenih problema svoje djece. Ima osam koza, 250 prepelica i 50-tak zečeva kunića. Na svom imanju proizvodi i domaće sokove, sirupe i džemove. 

"Djeca su bila bolešljiva pa smo prešli iz stana u kuću. Prvo smo kupovali mlijeko i jaja, pa smo iz radoznalosti kupili jednu kozu i 15 prepelica. Komšije i prijatelji su onda od nas počeli naručivati proizvode i tako je krenulo“, prisjeća se Murtić. 

Za kaveze i novo jato prepelica, Murtić je podigao kredit 

Sličnu priču dijeli i farmer Željko Herceg iz Male Bukovice kod Doboja. U martu 2014. godine je stiglo prvo žensko tele u njegovo dvorište. Othranili su ga "na prašku", kao zamjena za mlijeko, koji su miješali s vodom. 

"Krenuli smo od toga, proizveli sebi prvu junicu pa kravu, te godine smo još našli sredstava kupili ženskih teladi. Digli smo kredit i polako smo se proširivali", kaže Herceg. 

Pametno ulaganje

Eso i Željko danas su, svako u svom domenu, uspješni proizvođači. Kažu, tako je zahvaljujući pametnom ulaganju. Za kratak period, od jednog grla stigli su do farme. 

"U samom startu kada su bila potrebna sredstva za izgradnju štale, nabavku kaveza koji košta 400 eura i novog jata prepelica, digao sam kredit u Mikrokreditna fondacija 'Lider'. Investirao sam sve u farmu i u mašine za preradu voća", kaže Eso, dodavši kako mu se sve isplatilo. 

U više navrata je dizao kredite u ovoj mikrokreditnoj fondaciji, kaže, uvijek su našli način da mu pomognu, posebno u momentima kad je podrška svih ostalih izostala. Njegovo iskustvo dijeli i farmer iz Doboja. U "Lideru" redovno diže kredit za nabavku mehanizacije. Bez te finansijske pomoći kaže danas ne bi sigurno stigao do dnevne proizvodnje od 500 litara mlijeka.

Zahvaljujući kreditima Mandra stigao do stada od 70 ovaca

"Farma broji oko 60 grla, uglavnom je to mliječno govedarstvo, u tovu uvijek imam 5-6 bikova, a što se tiče kreditnih sredstava najviše smo ih koristili za nabavku mehanizacije. Obrađujemo 300 dunuma, odnosno 20 ha livada, za sijeno i 10 ha za žitarice. Zatvorili smo krug što se tiče mehanizacije i obrade zemlje, još nam samo nedostaje kombajn za pšenicu", pojašnjava.

Privukli su ga, kaže, uslovi odobravanja kreditnih sredstava, u bankama je duža i složenija procedura, a u Mikrokreditnoj fondaciji "LIDER" ide brže i jednostavnije. Naši sagovornici ističu da su stvorili međusobno povjerenje sa svojim kreditorom, pa je sada saradnja skoro na prijateljskoj osnovi. 

I stočar iz Ilijaša, Erdin Mandra kaže da već četiri – pet godina sarađuje s ovom fondacijom. Zahvaljujući tim kreditima stigao je do stada od 70 ovaca i janjadi. Kreditnim sredstvima nadomjesti dio ulaganja u mehanizaciju, traktore i kosačice. 

Krediti za poljoprivrednike

Iz MKF "Lider" kažu da nude rješenje za sve izazove i potrebe poljoprivrede, bilo da je riječ o proizvodnji ili uslugama u ovom sektoru. Potvrđuju nam da se i oni oslanjaju na dugoročnu saradnju zasnovanu na obostranom povjerenju i partnerskom odnosu. 

"Nudimo pakete finansijskih i besplatnih, nefinansijskih usluga prilagođen potrebama i interesima poljoprivrednika tokom cjelokupnog trajanja saradnje. Finansijski ih podržavamo u nabavci opreme i poljoprivrednih mašina, izgradnji ili adaptaciji objekata, nabavci stoke i peradi, sjemenskog/sadnog materijala, đubriva i stočne hrane te ostalih investicija vezanih za poljoprivredu ili kombinaciji navedenih namjena", navode iz ove fondacije.

U paketu nefinansijskih usluga su savjetovanje, edukacija, asistencija, promocija, uvezivanje, razmjena iskustava i razvoj ideja. Također, razvili su i platformu za male privrednike Pravi lider, koja poljoprivrednicima omogućava besplatno oglašavanje proizvoda i usluga, pristup edukacijama, uspostavljanje novih partnerstava  i pristup informacijama o svim aktuelnim sadržajima vezano za njihov biznis.

Vizual promotivne kampanje

Fotoprilog


Tagovi

MKF Lider Krediti za poljoprivrednike Poljoprivreda Esnaf Murtić Željko Herceg Erdin Mandra


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

MKF Lider

Turhanija 2, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel: +387 33 250 580, e-mail: marketing@lider.ba web: https://lider.ba/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić