Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 04.06.2022. 18:00

Kada i kako obaviti košenje i sušenje sijena?

Bolje je manje kvalitetnog sijena, nego veća količina nekvalitetnog. Od čega zavisi kvalitet sijena?

Foto: Ranka Vojnović
  • 444
  • 70
  • 0

U ovom se periodu od proizvedene zelene biomase priprema hrana za ishranu životinja zimi. Postoje brojni načini konzervacije, a košenje i sušenje sijena je najstarija tehnologija.

Ono je važan izvor proteina, makro i mikro elemenata, aminokiselina i drugih materija neophodnih za krave, koze, ovce i ostale životinje kojima je potrebna zelena biomasa.

Zelenu masu koju smo pokosili treba što prije dovesti u stanje koje omogućava dugotrajno čuvanje i da ima određen kvalitet. U slučaju proizvodnje sijena to se postiže sušenjem pokošene trave, odnosno snižavanjem sadržaja vode. Za sušenje će nam biti potrebna do tri dana lijepog vremena što može biti izazov uz promjenjive vremenske prilike.

Potrebno je prednost dati kvalitetu (sadržaju hranjivih materija), a ne količini. Kvalitet zavisi od florističkog sastava, vremena košenja, visine reza i načina sušenja. Biomasa koju kosimo može biti travna, leguminozna ili mješovita. Izborom sastava djelujemo na vrstu hranjivih materija kojom će pokošena masa biti bogata.

Vrijeme košenja

Kod vremena košnje treba se držati starog pravila da je bolje odabrati pravi termin košnje i dobiti manje kvalitetnog sijena, nego zakasniti i dobiti veću količinu nekvalitetnog. Kada košenje obavimo u biološkoj fazi zrenja trava i leguminoza, smanjuje se sadržaj korisnih materija, a povećava udio celuloze - nesvarljivog dijela. Košnju ne treba obaviti ni suviše rano, ali ni prekasno. Suviše rana neće dati biljkama da se dovoljno razviju. Suviše kasna daće veću količinu, ali će prinos drugog otkosa biti smanjen.

Kiša je najveći neprijatelj sijena

Najbolji termin je od početak do potpunog cvjetanja biljaka, jer one tada imaju najveći sadržaj hranjivih materija. Ranom košnjom sprečavamo razvoj korova. Broj otkosa se prilagođava biljnim vrstama i uslovima. Obično se taj broj kreće od jedan do tri. Kod većeg broja povećava se zakorovljenost čak do 75 posto.

Potrebno je pratiti vremensku prognozu i uskladiti fazu u kojoj se nalaze najkvalitetnije trave i vremenske prilike. Kada je u pitanju vrijeme u toku dana, onda je najbolje sačekati kada se ujutro podigne jutarnja rosa. Gubitak šećera neće biti veliki, a maksimalno ćemo iskoristiti lijepo vrijeme, jer će proces sušenja odmah krenuti.

Visina reza

Na prinos veliki uticaj ima i visina reza prilikom košnje. Optimalna za lucerku je 7,5 cm, a za trave 10 cm. Tako ćemo sačuvati glavne tačke rasta. Suviše nizak rez zahtijevaće više vremena za oporavak biljaka, a to može biti problematično kada nastupi ljetna suša. Niži rez će ubrzati prorjeđivanje kvalitetnih trava, lucerke i djetelina i razvoj korovskih vrsta, smanjiće i prinos sljedećeg otkosa.

Proces sušenja u biljnom tkivu

Pokošena trava ima vlagu od 70 do 85 posto i mora proći kroz tri faze sušenja kako bi se mogla sačuvati tokom zime. U prvoj fazi biljke gube vlagu kroz stome na listovima, ne zaustavlja se fotosinteza i ćelijsko disanje. Oni će prestati kada vlaga u biljci padne ispod 60 posto. Zatim slijedi druga faza kada se izdvaja vlaga iz stabljike. Traje nešto duže od prve, a može se ubrzati kondicioniranjem, odnosno gnječenjem prilikom košenja.

Najduže traje posljednja faza, kada je sadržaj vlage ispod 30 posto, u kojoj je voda čvrsto vezana u stabljikama. Ovo je i najizazovnije, jer vlažnost vazduha ima veliki uticaj.

Sušenje sijena

U procesu sušenja dolazi do smanjenja sadržaja vode na 14 do 18 posto. Kod ovog sadržaja vode mikroorganizmi ne mogu izazvati truljenje i kvarenje. Obavlja se direktno na zemlji ili na raznim sušilima. Za sve načine je zajedničko da se treba obaviti što brže kako bi se smanjili mogući gubici. Sušenje na zemlji je najstariji način, a najbolji rezultati se postižu s kosilicama koje imaju mogućnost lomljenja stabljika. To će obezbijediti brže izdvajanje vode i sušenje, manji je gubitak lisne mase i dobije se više sijena. Uz optimalne uslove za dva dana sadržaj vlage se snižava na 35 do 45 posto. Sadržaj vlage za okrugle bale je do 15 posto, a za kvadratne do 18 posto.

Sakupljeno sijeno se balira 

Veliki uticaj ima i širina otkosa. Kada otkos iznosi 80 posto širine kose, pokošeno sijeno se suši duplo brže neko što je to slučaj s užim otkosima.

Kako bi se ubrzalo sušenje obavlja se prevrtanje. To će omogućiti prozračivanje i brže izdvajanje vode. Potrebno je osigurati brzo vrijeme sušenja, jer se tako gubici kvaliteta od padavina minimiziraju. Prevrtanje izbjegavati kod djelomično osušene lucerke zbog njene osobine opadanja listova što će smanjiti kvalitet njenog sijena. Bržem sušenju doprinijeće oštre rezne površine i pravilno podešeni valjci ili uređaji za presovanje.

Konzervisanje sijena

Baliranje sijena koje ima nešto veći sadržaj vlage je moguće uz upotrebu konzervansa. To su aditivi koji sadrže kiselinu i najčešće se radio o propionskoj kiselini. Imaju ulogu sprečavanja razvoja plijesni i procesa truljenja.

Svakoj bali tretiranoj konzervansom potreban je prostor, jer će se one tokom vremena "znojiti" i tako se oslobađati viška vlage. Potpuno rastvaranje konzervansa traje od četiri do šest mjeseci.

Kako ne bi došlo do apsorpcije vlage od strane bala sa suvim, netretiranim sijenom nikada ih ne treba držati u blizini onih s tretiranim


Tagovi

Sijeno Košenje Sušenje sijena Konzervisanje sijena Visina reza Vrijeme košenja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.