Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša krava
  • 22.09.2020. 09:30

Jutarnja jesenja ispaša povećava rizik od pojave naduna buraga

Postoji nekoliko izuzetno važnih momenata kada nepravilna hranidba u toku godine može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod krava. Prelaz sa ljetne na zimsku ishranu ili smjena godišnjih doba i ispaša na poljima u tom periodu, može biti vrlo nepovoljna po zdravlje u smislu najčešće pojave naduna buraga (timpanija).

Foto: Julijana El Omari
  • 101
  • 14
  • 0

Ishrana krava je osnova svake proizvodnje, bilo da se radi o tovu ili o proizvodnji mlijeka. Ukoliko je ona pravilna, biće uspješniji i konačni rezultati. Ne postoji jedna univerzalna formula, odnosno, jedan unaprijed formirani obrok sa kojim se podmiruju potrebe životinja. Osim što hranidba prati fazu i vrstu proizvodnje, ukoliko je adekvatna, podrazumijeva i prilagođavanje komponenti obroka prema godišnjim dobima i fazi vegetacije biljaka jer sa starenjem one mijenjaju svoj hemijski sastav i hranjivu vrijednost.

Postoji nekoliko izuzetno važnih momenata, kada neizbalansirani obroci u toku godine mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod goveda. Prelaz sa ljetne na zimsku ishranu ili smjena godišnjih doba i ispaša na poljima u tom periodu može biti vrlo nepovoljna po zdravlje u smislu najčešće pojave naduna buraga (timpanija). Pojava naduna je vrlo ozbiljan zdravstveni problem koji može izazvati i uginuće.

Jesenja ispaša može uzrokovati pjenušavi nadun

U rano proljeće ili početak jeseni, kada vremenski uvjeti to dozvoljavaju, stoka je često na poljima na ispaši. To je period kada postoji najveća opasnost od ove pojave, posebno takozvanog pjenušavog naduna buraga, koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. U navedenim godišnjim dobima jutarnji periodi su vrlo slični u smislu mikroklimatskih uvjeta. Tokom dana temperature su dosta visoke, smjenom noći, one se naglo spuštaju i stvara se pojava kondenza, vlažnosti koja se na biljkama u jutarnjim satima manifestuje kao rosa.

Kako utječu sirova i prerađena soja na ishranu krava i proizvodnju mlijeka

Krave na ispaši u jutarnjim satima mogu ovakvim načinom ishrane unijeti vlažnu travu, čije lišće je bogato solubilnim bjelančevinama koje se prekomjerno sakupljaju u buragu izazivajući pojavu pjene i gasa koji ostaje zarobljen u njemu i izaziva širenje, što je i vidljivo na lijevoj strani kod životinja. Slična pojava dešava se i nakon napasavanja odmah poslije kiše.

Prije ispaše dati oko 3 kilograma sijena

Ishrana goveda ispašom jedan je od najjeftinijih načina i itekako dobro služi u nedostatku određenih krmiva, a pored toga ispunjava sve kriterije dobrobiti životinja. Uz samo par pravilnih koraka i preporuka, u prelaznim periodima godine ona može biti idealna za muzna grla. Većina farmera praktikuje je u ranim jutarnjim satima, odmah poslije muže, stoga je na neki način potrebno krave pripremiti za takvu vrstu voluminozne svježe hrane koju one jedu vrlo rado i u velikim količinama.

Ishrana sjenažom povećava mliječnost kod krava

Dva do tri kilograma sijena može biti idealna preventiva pojavi naduna buraga. Kod preživara i mliječnih grla, kombinacija i probava svježih i suhih voluminoznih hraniva pozitivno utječe na mliječnost i kvalitet mlijeka. Sijeno blagotvorno djeluje na mikrofloru buraga i pospješuje rad probavnih organa i proces probave.


Tagovi

Ishrana krava Pojava naduna Pjenušavi nadun Muzna grla Pojava pjene Voluminozna hraniva Ispaša goveda


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Šta je zajedničko siru, bilju, Ivi i Ćiri, a nisu veziri? Po čemu je Travnik poznatiji - siru ili ćevapima, Ivi Andriću ili Ćiri Blaževiću? Novije generacije reći će "DJ Solomun!", no šta kažu oni koji tamo žive? Sutra na Agroklubu