Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 23.06.2021. 13:00

Još jedan slučaj afričke svinjske kuge u Srbiji

U svim je naseljima obavljeno humano ubijanje svih zatečenih svinja i njihovo neškodljivo uklanjanje, kažu iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Požarevcu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 56
  • 20
  • 0

Zabilježen je još jedan slučaj afričke svinjske kuge u Srbiji. Potvrđena je na osam gazdinstava, u tri naselja u okolici Smedereva - Radincu, Vranovu i Osipaonici. Rješenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, pomenuta sela proglašena su zaraženim područjima dok je u radijusu od deset kilometara proglašeno ugroženo područje, prenose Večernje novosti.

Prvi slučaj zarazne bolesti otkriven je u aprilu i odmah su provedene mjere za njeno suzbijanje.

"U svim naseljima i gazdinstvima obavljeno je humano ubijanje svih zatečenih svinja i njihovo neškodljivo uklanjanje, za šta su bile zadužene posebne ekipe Uprave za veterinu, koja je obavila i dezinfekciju kompletnog prostora. Takođe, veterinari popisuju svinje i vrše nadzor njihovog zdravstvenog stanja", ističe za ovaj medij dr. Milena Živojinović iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Požarevcu.

Kako smanjiti rizik od širenja bolesti?

Podsjetimo, znakovi koje pokazuju oboljele svinje mogu biti temperatura, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože pa je u takvim slučajevima nužno kontaktirati veterinara. Trenutno ne postoji cjepivo protiv ASK-a, što znači da izbijanje bolesti može rezultirati klanjem velikog broja životinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima. 

Prema savjetima Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), uzgajivači u prostor gdje borave svinje trebaju ulaziti čiste odjeće i obuće, uz obveznu dezinfekciju opreme i vozila. Važno je držati domaće u zaštićenom prostoru od divljih svinja, a hranu nabavljati iz pouzdanih izvora.

U Bosni i Hercegovini nije zabilježen još ni jedan slučaj zaraze ASK-a.  


Tagovi

Afrička kuga svinja Zarazna bolest Tov svinja


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.