Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesni proizvodi
  • 22.12.2019. 08:00

Janjetina i ovčetina ostvarile rekordan izvoz

Svjetska prodaja ovčjeg i janjećeg mesa u 2018. godini iznosila je 7,6 milijarde eura, što je povećanje od 12,9 % u odnosu na 2017. godinu.

Foto: pixabay/afnewsagency
  • 498
  • 37
  • 0

Vremenski uvjeti i privremena zabrana izvoza za žive ovce na Bliskom Istoku doveli su do drastičnog povećanja ukupnog izvoza ovčjeg i janjećeg mesa u 2018. godini.

Ovčje meso ima karakterističan miris i okus, te visoku hranjivu vrijednost zahvaljujući visokom sadržaju bjelančevina, bogatstvu makro i mikro elemenata te vitamina. Najtraženija i najskuplja je janjetina, budući da je, za razliku od mesa starijih ovaca, "mekša", ukusnija i lako probavljiva.

Svjetska prodaja ovčjeg i janjećeg mesa u 2018. godini iznosila je 7,6 milijarde eura, što je povećanje od 12,9 % u odnosu na 2017. godinu, navodi World's Top Exports.

Australija i Novi Zeland prednjače u izvozu

Meso ovih životinja smatra se četvrtom najpoželjnijom vrstom mesa nakon svinjskog, goveđeg i mesa peradi. Tradicionalno, mnoga regionalna jela u kojima se koristi ovčje meso mogu se naći u arapskim i azijskim zemljama, no bez obzira na to, četiri najveća izvoznika su zemlje engleskog govornog područja, a to su Australija, Novi Zeland, Velika Britanija i Irska.

Australija i Novi Zeland su daleko ispred ostalih (Izvor: ITC/FAO)

Prema podacima Međunarodnog trgovinskog centra objavljenih na Weltexporte, najveći izvoz ovčjeg i janjećeg mesa ostvarile su Australija i Novi Zeland. Zajedno su izvezle  69,4% od ukupnog izvoza. Australija izvozi 74% svojega mesa u 100 zemalja diljem svijeta. Njihova poljoprivredna proizvodnja trenutno je najviše usredotočena na stočarstvo kako bi izvoz mesa bio što konkurentniji na stranom tržištu.  

Mongoli ju u prosjeku jedu najviše

Što se tiče potrošnje po stanovniku, Mongolija je daleko najveći ljubitelj ovčjeg mesa. Mongoli su konzumirali u prosjeku 45,6 kg po osobi. Slijedi ih Turska s 25,5 kg, a treći je Island s prosjekom od 21,1 kg godišnje po osobi.


Tagovi

Ovčetina Janjetina Izvoz Australija Novi zeland Meso


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.