Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unapređenje stočarstva
  • 02.11.2015. 08:15

Izgradnja reprocentra za uzgoj tovnih pasmina goveda

Započele su aktivnosti na sprovođenju projekta "Razvoj sistema za uzgoj goveda u Bosni i Hercegovini".

  • 422
  • 11
  • 0

Na osnovu Oduke Vlade Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je započelo aktivnosti na sprovođenju projekta "Razvoj sistema za uzgoj goveda u Bosni i Hercegovini".

Ovom Odlukom prihvaćena su grant sredstva Češke razvojne agencije u iznosu od 854.733,00 KM. Projekat je ozvaničen Memorandumom o razumijevanju kojeg su potpisali Češka razvojna agencija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u okviru razvojne saradnje između Češke Republike i Bosne i Hercegovine.

Unapređenje uslova za uzgoj goveda u sistemu krava - tele

Osnovni cilj projekta je unapređenje uslova za uzgoj goveda u sistemu krava tele, koje su prevashodno namijenjene proizvodnji mesa na pašnjacima, pri čemu se cjelokupna količina mlijeka koristi za ishranu teladi. U tom kontekstu predviđena je izgradnja reprocentra za uzgoj tovnih pasmina goveda (Gvozno, Kalinovik) kojem će osnovni reproduktivni materijal od oko 60 grla, donirati Češka razvojna agencija, zatim obuka zaposlenih u Ministarstvu i obuka stočara, formiranje Zadruge i donošenje Programa za uzgoj tovnih pasmina goveda u Republici Srpskoj.

Donirano dodatnih 60 junica

U međuvremenu Ministarstvo je dobilo obavještenje od strane Češke razvojne agencije o doniranju dodatnih 60 junica (pasmina: Aberdin Angus - 35 grla, Limuzin - 20 grla iSimentalac - 5 grla iz Češke Republike). Kao rezultat navedene saradnje, projektom će biti osnovana tri reprocentra i to u Kalinoviku, Ribniku i Laktašima.

U srijedu 28.10. ozvaničeno je otvaranje radova na reprocentru u opštini Kalinovik i preuzimanju junica od strane poljoprivredne zadruge "PZ Gvozno". Istovremeno je izvršeno i potpisivanje sporazuma između Ministarstva i preduzeća Enikon Gradnja koje će vršiti izgradnju objekta za krave i telad.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Junice Unapređenje stočarstva Donacija Češka razvojna agencija Proizvodnja mesa Pašnjaci Sistem krava tele Uzgoj goveda Grant sredstva Ministarstvo poljoprivrede

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !