Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 10.08.2019. 14:00

Izazivanje mliječnosti kod krava muzara

Svaki poljoprivrednik koji se bavi uzgojem krava muzara razmišlja o tome kako doći do više mlijeka. Izazivanje mliječnosti kod muzara je u ovoj poljoprivrednoj grani važan zadatak koji uvećava prinose. Saznajte šta je potrebno uraditi i koje su osnovne smjernice u tom pravcu.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 1.120
  • 47
  • 0

Prvih dana poslije teljenja ishrana muzara treba biti nešto smanjena da bi se spriječilo naglo nadolaženje mlijeka i oboljenje vimena. Kada tele prestane piti kolostralno mlijeko, pet do sedam dana nakon teljenja, postepeno se povećava količina hrane, što izaziva povećano lučenja mlijeka.

Svaki poljoprivrednik koji se bavi uzgojem krava muzara razmišlja o tome kako doći do više mlijeka. Izazivanje mliječnosti kod muzara je u ovoj poljoprivrednoj grani važan zadatak koji uvećava prinose. Ovdje je opis po ciklusima i osnovne smjernice u tom pravcu. 

Ukoliko bremenitost više odmiče, utoliko je veće opadanje mliječnosti

Poslije teljenja kod krava postepeno dolazi do povećanja nivoa lučenja mlijeka. Ovo povećanje dostiže maksimum negdje oko četiri do šest nedjelja poslije porođaja. Zatim, nastaje period kada mliječnost prestaje rasti, a potom počinje postepeno opadati, sve do potpunog zasušenja. U drugom i trećem mjesecu laktacije kada daju najviše mlijeka (period lučenja mlijeka) krave ostaju ponovo bremenite. Tada u organizmu nastaje promjena u radu žlijezda za unutrašnju sekreciju (lučenje) što uslovljava i opadanje u mliječnosti. Ukoliko bremenitost više odmiče, utoliko je veće opadanje mliječnosti, ističu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Srbije. 

Krave se ne mogu hraniti na isti način 

U jednom zapatu nisu sve krave iste, i njihove potrebe za hranom i hranjivim sastojcima su različite. Znači da se ne mogu sve krave hraniti na istovjetan način, već je potrebno količinu i kvalitet hrane prilagoditi svakoj životinji. Pošto je u praksi to teško izvodljivo, pribjegava se grupiranju krava. Sve krave koje su slične u pogledu krupnoće, stanja bremenitosti i količine mlijeka, dobijaju istovjetan obrok. Na manjim individualnim gazdinstvima sa nekoliko krava nije moguće stvarati grupe. U tom slučaju pribjegava se sastavljanju osnovnog obroka, koji podmiruje potrebe organizma za održavanje života i proizvodnju mlijeka, recimo oko 10 kg. Sve životinje dobijaju taj osnovni obrok.

Krave koje daju više od 10 kg mlijeka dobijaju i dopunski obrok 

Krave koje daju više od 10 kg mlijeka dobijaju i dopunski obrok. Ovaj dio obroka se obično sastoji od smjese koncentrata čiji jedan kilogram daje onoliko hranjivih jedinica koliko je neophodno za proizvodnju jednog kilograma mlijeka. Osnovni obrok može sačinjavati oko četiri kilograma sijena, 20-25 kg silaže i oko 1-1,5 kilograma koncentrata dnevno. U toku ljeta osnovni obrok može u potpunosti pokriti dovoljna količina kvalitetne zelene mase, koju životinje uzimaju po volji.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ishrana krava Krave muzare Uzgoj krava

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]