Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tetoviranje svinja
  • 26.03.2016. 12:30

Iz klaonice u atelje - svinje s tetovažama

Kada su se svinje počele tetovirati?

  • 215
  • 8
  • 0

Nije svakidašnja pojava da svinje predstavljaju izvor inspiracije umjetnicima. Još davne 1977. umjetnik Andy Feehan je bio pri kraju studija umjetnosti na Sveučilištu u sjevernom Texasu, a za svoj završni rad odabrao je tetoviranje svinje kao estetički dijalekt i tako istetovirao krila na malom prascu pasmine Chester White, piše Modern Farmer.

Kako je tada istaknuo, htio je svinju udaljiti od primjene u mesnoj industriji, a to je postigao tako što je svinju pretvorio u umjetničko djelo i naposljetku ju učinio čovjekovim ljubimcem, umjesto izvorom hrane. Nadao se kako će to natjerati ljude da se zamisle nad jedenjem mesa, a istetovirana krila su pritom poslužila kao metafora za njezin bijeg iz klaonice. Pritom je unajmio i veterinara, kao i tattoo majstora.

Istetovirana svinja

Iz klaonice u atelje

No istaknuo je kako je potpuno iskrivljen pogled čovječanstva na ove životinje jer svakodnevno se koriste za istraživanja u laboratorijima u ime znanosti za raznorazne nehumane eksperimente, uzgaja ih se prvenstveno za klanje, a nijedna državna institucija mu nije htjela ustupiti životinju za njegov rad jer su to smatrali "mučenjem životinja" pa ju je naposljetku kupio s farme. Svinja je postala njegov ljubimac.

"Umjetnička farma" u Kini

Dizajner Wim Delvoye poznati je konceptualni umjetnik koji je podržao Feehanovu ideju i 1997. godine u SAD-u počeo tetovirati svinje, nakon što su ga postroženi zakoni za životinjska prava natjerali da svoj čudni hobi premjesti u Kinu koja ima nešto blaže zakone protiv okrutnosti nad životinjama, gdje je uspostavio i umjetničku farmu. Tamo su se svinje uzgajale za tetoviranje, a nakon toga su žrtvovane zbog kože koja se prodavala po visokim cijenama ( i do 150 funti).

Teška je svinjska sudbina

Međutim, Feehan koji je tetoviranjem svinja htio ukazati na važan društveni problem, ne podržava Delvoyeov rad jer je iskoristio ideju za razvoj vlastite karijere i podržavanje mesne industrije u svom najgorem obliku - pod izgovorom umjetnosti.

I dok aktivisti za životinjska prava osporavaju i osuđuju ovakav tip umjetnosti, drugi umjetnici ističu kako ove svinje žive lagodnim životom sve do svoje smrti. Farma je navodno prestala s radom zbog kontroverzi koje je izvazvao njegov rad.


Tagovi

Kina SAD Wim Delvoye Tetovirane svinje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."