Pretraga tekstova
Prema istraživačima, dodavanje 20 grama mikroalgi dnevno u hranu teladi idealno je za poboljšanje učinka njihovog rasta i zdravlja.
Znanstvenici iz Kine i Irske istražili su u kojoj mjeri primjena mikroalgi utječe na učinak rasta i zdravstveno stanje teladi, a rezultate su objavili u časopisu Animal Feed Science and Technology.
Kako bi proveli istraživanje 50 teladi pasmine holstein hranili su različitim količinama mikroalgi. Deset životinja nije ih dobivalo u hrani i pripadaju kontrolnoj skupini. Deset ih je dobilo pet grama, isto toliko teladi 10 grama, zatim 20 i 40 grama dnevno. Svi su hranjeni punomasnim mlijekom 4. do 22. dana od teljenja, a zatim zamjenom za mlijeko do 60 dana starosti.
Prema rezultatima, najviše na težini su dobila telad hranjena s 20 grama algi i to 15 posto dnevnog povećanja tjelesne mase u odnosu na kontrolnu skupinu. Međutim, oni koji su hranjeni s 40 grama dobili su manje na težini, prenosi agrarheute.
Istraživači smatraju da se telad udebljala zbog utjecaja dokosaheksaenoične kiseline (DHA) koje pripada omega-3 masnim kiselinama za koju se vjeruje da potiče sintezu proteina u mišićima.
Dodavanje mikroalgi također je poboljšalo obrambeni sustavi životinja. Koncentracije enzima katalaze i glutation-peroksidaza u serumu raste linearno s povećanjem doze. Prema znanstvenicima, to ukazuje na poboljšani antioksidativni status, a time i na bolje zdravstveno stanje teladi.
Njihov zaključak je da je 20 grama mikroalgi dnevno idealno za poboljšanje učinka rasta i zdravlja teladi.
Osim toga, dokazano je da se uvođenjem morskih algi u hranidbu krava smanjuju emisije plinova. Tako je istraživanjem kojeg smo objavili početkom godine otkriveno da takav način hranidbe smanjuje izbacivanje metana (CH4) u atmosferu i to za 82 posto. Testom je utvrđeno da ne utječu na okus mlijeka niti mesa.
Tagovi
Telad Hranidba Alge Istraživanja
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane. Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i... Više [+]
Međunarodna konferencija: “Sigurnost hrane, znanost u akciji” održava se danas i sutra u mostarskom hotelu Buna povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane.
Ista je okupila brojne predstavnike stručne i znanstvene zajednice BiH i regije na aktualne teme, a uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za sigurnost hrane te Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.
Dr.sc. Sanjin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ispred organizatora skupa naglasio je kako se okupilo više od stotinu uzvanika s posebnim ciljem - osnaživanja znanstvenog pristupa temi sigurnosti hrane.
Erwin Cooreman, predstavnik WHO upozorio je na značaj rada Agencije, ali i na paradokse današnjeg svijeta - bacanje hrane i njenu nedostupnost, prekomjernu konzumaciju te istovremenu neishranjenost milijuna.
“Dobra hrana je kao muzika koju možeš okusiti, boja koju možeš omirisati” poslužio se citatom predstavnik HAZU akademik Željko Cvetnić naglasivši značaj multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa.
Đuro Japaric
prije 1 tjedan
Nije to nikakav skup stručne i znanstvene zajednice , kada na njem nema > stručnjakinje > Marijane Petir ! Tko je za Izmenu Pagiranog BEOGRADSKOG Više [+] Zakona o nasljeđivanju ( 2003 ) Marijana Petir ! Tko je za Izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu , napisanim u Zagrebu 1991 , Marijana Petir , bar 6 puta ! > Znanstvena > tema , ma neće BALKANCI proizvoditi hranu , ako nemaju novčani interes , SIGUNOSNO , sam za se i nešto za susjede !