Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metan
  • 23.03.2021. 07:30

Alge u hranidbi krava smanjuju emisije metana za 82 posto?

Morske alge u hranidbi krava ne uzrokuju promjene u okusu mlijeka i mesa, a smanjuju emisije metana čuvajući planet od globalnog zagrijavanja.

Foto: Martina Popić
  • 61
  • 50
  • 0

Uvođenje morskih algi u hranidbu krava održiva je i dugoročna metoda za smanjenje emisije plinova koji su glavni krivci za globalno zatopljenje, a nastaju podrigivanjem i nadimanjem ovih životinja.

Kako piše Guardian, istraživači su tijekom pet mjeseci stavljali malu količinu tog sastojka u stočnu hranu. Daljnjim su ispitivanjem otkrili da je nov način hranidbe doveo do smanjenja izbacivanja metana (CH4) u atmosferu i to za 82 posto

Njihovo se otkriće temelji na prethodnim istraživanjima koja su pokazala da vrste algi, Asparagopsis taxiformis mogu smanjiti metan tijekom kraćeg vremenskog razdoblja. "Sada imamo dokaze da njihovo uvođenje u hranidbu goveda učinkovito reducira stakleničke plinove, a što se vremenom ne smanjuje", rekao je Ermias Kebreab, direktor Svjetskog centra za hranu i vodeći znanstvenik ove studije s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu.

Metan nastaje kao nusprodukt probave, a proizvode ga mikrobi u crijevima životinje za vrijeme probavljanja vlaknaste hrane, u procesu nalik fermentaciji. Njegova je količina u atmosferi u posljednjem desetljeću 20. i početkom 21. stoljeća ostala gotovo konstantna, čak se i smanjivala. No, od 2007. je primijećen novi snažan porast, a od 2014. vrlo snažan.

Ovaj plin jako utječe na efekt staklenika, puno jače od ugljičnog dioksida (CO2). Da bi se prirodno razgradio, potrebno je oko 12 godina što je puno brže od CO2, kojem je potrebno 120 godina. Međutim, CH4 apsorbira više topline zbog čega znanstvenici pretpostavljaju da je metan oko 25 puta jači od ugljičnog dioksida.

Ne mijenjaju okus mlijeka i mesa

Sve ove činjenice su dovele do toga da aktivisti za zaštitu klime pozivaju na prestanak ili smanjenje jedenja mesa. Međutim, istraživači sa sveučilišta u Davisu smatraju da bi postojeća proizvodnja te vrste hrane mogla postati bolja za klimu dodavanjem morskih algi u hranidbu stoke.

Prije dvije godine odvojeno istraživanje Kebreaba i Breannoma Roquea, otkrilo je da njihovi dodaci smanjuju metan kod mliječnih krava, a testom je utvrđeno da ne utječu na okus mlijeka. Novija istraživanja nisu utvrdila ni razliku u okusu mesa.

Nije samo poljoprivreda kriva za emisije metana, tu su i fosilna goriva

Prema znanstvenicima, sljedeći je izazov pronalazak dovoljne količine morskih algi za stočare. "Imamo još posla, ali ovi nas rezultati itekako ohrabruju", zaključio je Roque.


Tagovi

Metan Hranidba krava Morske alge Znanstveno istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.