Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metan i poljoprivreda
  • 15.07.2020. 15:00

Nije samo poljoprivreda kriva za emisije metana, tu su i fosilna goriva

Američko bušenje nafte i plina zajedno s poljoprivrednom proizvodnjom širom svijeta povećava globalne emisije metana, pokazuju dvije nove studije. Evropa je prema podacima najuspješnija u smanjenju emisija ovog plina.

Foto: Depositphotos/Corepics
  • 86
  • 8
  • 0

Metan, nevidljiv plin, učinkovitiji je u zadržavanju topline od ugljičnog dioksida, ali se zadržava manje vremena u atmosferi. Smanjenje njegove emisije moglo bi uvelike pomoći u sprječavanju najgorih klimatskih promjena. Naime, američko bušenje nafte i plina zajedno s poljoprivrednom proizvodnjom širom svijeta povećavaju globalne emisije metana, pokazuju dvije nove studije.

To označava pomak od 2000-ih, kada je emitiranje ovoga plina uglavnom dolazilo iz rudnika ugljena. No od 2007. do 2017., emisije su se povećavale zbog izvlačenja fosilnih goriva, ali i uzgoja stoke jer ljudi širom svijeta jedu sve više mesa.

Sve čvršći dokazi za fosilna goriva

U Sjedinjenim Američkim Državama, vodećem svjetskom proizvođaču nafte i plina, povećanje bušenja goriva za industriju najviše je pridonio tom porastu.

U Južnoj Aziji, Južnoj Americi i Africi rastuće poljoprivredne aktivnosti kao što su stočarstvo i poljoprivredni otpad uzrokovale su porast razine metana u tim regijama, pokazuju obje studije. Emisije u Kini pripisane su poljoprivredi i fosilnim gorivima.

Maske za goveda smanjit će emisiju metana i do 60%, jesu li isplative?

"Sve su čvršći dokazi da fosilna goriva i poljoprivreda podjednako povećavaju emisiju metana u atmosferi", rekao je koautor studije Ben Paulter i znanstvenik za zaštitu okoliša iz NASA Goddard za reuters.

Dvije studije, objavljene u časopisima Earth System Science Data i Environmental Research Letters, ažuriraju globalne spoznaje o prirodnim i ljudskim izvorima ovog plina ili o onome što je poznato kao Globalni metanski proračun. Posljednje ažuriranje je bilo 2016. godine i odnosilo se na emisije do 2012. godine.

Evropa ima najmanje emisije?

Jedina regija za koju se pokazalo da je smanjila emisije između 2000. i 2017. je Evropa. "To je vjerojatno zbog manje potrošnje mesa i strožih propisa na odlagalištima, gdje se razgradnjom smeća oslobađa metan", navodi Euran Nisbet, znanstvenik na londonskom sveučilištu Royal Holloway te istakao da postoje ogromni ciljevi za ublažavanje emisija.

Primjer da Evropa smanjuje emisije daje znanstvenicima nadu da bi ta regija mogla poslužiti kao nacrt za druge.

Studije su koristile nekoliko načina mjerenja emisija, uključujući zemaljska i satelitska promatranja, kao i trendove potrošnje i proizvodnje. Naime, prepoznavanje izvora važan je prvi korak u pronalaženju smanjenja njegovih emisija.

"Prekrivanje odlagališta i bolje upravljanje stokom bi imali velik učinak", napominje Nesbit. Čak i samo širenje đubreta oko polja, umjesto da se skuplja, može pomoći u borbi protiv stvaranja ovog plina.

"Puno je kreatora politika i tvrtki koje mogu doprinijeti smanjenju emisije metana, ali u većini svijeta se to ne radi", kaže stručnjak za okoliš Rob Jackson sa Sveučilišta Stanford.

Trump izlazi u susret kompanijama za bušotine

Američki predsjednik Donald Trump prošle je godine predložio ukinuti propise o metanu kako bi pomogao naftnim i plinskim kompanijama smanjiti troškove.

Dodavanje kamene prašine u zemlju povećava plodnost i smanjuje globalnu emisiju CO2?

"Sa obzirom na to da ta izvješća pokazuju da se emisije u globalu povećavaju, to me ne obeshrabruje da ćemo u sljedećoj deceniji uspjeti preokrenuti trend i postići neophodna smanjenja", zaključio je jedan od koautora studije Thomas Weber, sa Sveučilišta Rochester u New Yorku.


Tagovi

Metan Emisije metana Klimatske promjene Znanstvene studije SAD Evropa Zagađenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.