Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalno zagrijavanje
  • 14.07.2020. 18:00

Dodavanje kamene prašine u zemlju povećava plodnost i smanjuje globalnu emisiju CO2?

Klimatolozi se slažu da ogromne količine CO2 trebaju biti uklonjene iz zraka kako bi se ispunili ciljevi zadržavanje globalnog porasta temperature ispod 2°C. Sada su znanstvenici otkrili da bi korištenje kamene prašine na poljoprivrednim površinama moglo ukloniti tone spoja iz zraka, a poljoprivrednici bi od njenog dodavanja imali i prednosti.

Foto: Depositphotos/kalinovsky (ilustracija)
  • 135
  • 11
  • 0

Korištenje kamene prašine na poljoprivrednim površinama moglo bi ukloniti milijarde tona ugljičnog dioksida iz zraka svake godine, pokazuje prva detaljna globalna analiza upotrebe ove tehnike.

Kemijske reakcije do kojih dovodi razgradnja kamenih čestica ovaj staklenički plin "zaključava" u karbonate u roku od nekoliko mjeseci, a neki znanstvenici kažu kako je ovaj pristup možda najbolji način za njegovo uklanjanje iz atmosfere u skoroj budućnosti, prenosi theguardian.

Zadržavanje porasta temperature ispod 2°C

Istraživačima je jasno da je smanjivanje izgaranja fosilnih goriva koje oslobađa CO2 najvažnija akcija potrebna za rješavanje klimatskih nepogoda. No, klimatolozi se također slažu da, osim toga, ogromne količine tog spoja trebaju biti uklonjene iz zraka kako bi se ispunili ciljevi Pariškog sporazuma - zadržavanje globalnog porasta temperature ispod 2°C.

Nestat će polovica svjetskih vinograda?

Pristup kamenoj prašini ima nekoliko prednosti, ističe studija. Prvo, mnogi poljoprivrednici već dodaju vapnenačku prašinu u tla kako bi smanjili zakiseljavanje, a upotreba kamene poboljšava plodnost i prinose usjeva, što znači da bi primjena mogla postati vrlo tražena i rutinska.

Bazalt je najbolja stijena za hvatanje CO2. Istraživači su također otkrili da najveći svjetski zagađivači, Kina, SAD i Indija, imaju najveći potencijal za ovaj pristup jer imaju velike površine usjeva i relativno toplo vrijeme, što ubrzava kemijske reakcije.

Kako prikupiti 2 milijarde tona CO2?

Analiza procjenjuje da bi tretiranje oko polovice poljoprivrednog zemljišta moglo godišnje prikupiti 2 milijarde tona CO2. Trošak ovisi o cijenama rada i varira od 80 USD po toni u Indiji do 160 USD u SAD-u, a u skladu je s predviđanjima Svjetske banke, prema kojima do 2050. godine emisije moraju doseći neto nulu kako bi se izbjegle katastrofalne klimatske promjene.

"Strategija smanjivanja CO2 koja može povećati i biti kompatibilna s postojećim namjenama za zemlju hitno je potrebna za borbu protiv klimatskih promjena, uz veliko smanjenje emisija", kazao je prof. David Beerling sa Sveučilišta u Sheffieldu i vodeći autor ove studije.

James Hansen, koji je upozorio američki Senat na globalno zagrijavanje sad već 1988., rekao je da bi poboljšanje tla moglo omogućiti sigurnost hrane za milijarde ljudi.

Najbolji i najefitniji način?

Ostali predloženi načini smanjenja ovog kemijskog spoja iz atmosfere sa sličnom brzinom uključuju korištenje kemijskih otapala za hvatanje istog iz zraka ili uzgoj energetskih kultura, spaljivanje radi proizvodnje električne energije i zatim uklanjanje njegovih emisija. Novo istraživanje sugerira da će biti jeftinije od bilo kojeg navedenog i za razliku od energetskih kultura, ne natječe se s hranjivima iz tla. Ali, znanstvenici su dodali kako će biti potrebni i svi drugi pristupi za rješavanje klimatske krize.

Novi projekt i metode uzgoja spas su za mađarske proizvođače ljute paprike

Sadnja drveća i dodavanje ugljena u tlo također uklanjaju ovaj kemijski spoj iz zraka, a ti se modeli potencijalno mogu koristiti u kombinaciji s navedenom tehnologijom kako bi se maksimizirao utjecaj. "Sadnja stabala izvrsna je opcija za uklanjanje CO2, ali sama po sebi nije dovoljna", rekli su znanstvenici.

Bazalt je najbolji izbor

Bazalt se preferira jer sadrži kalcij i magnezij potreban za hvatanje tog stakleničkog plina, kao i silicijev dioksid i hranjive tvari poput kalijuma i željeza koji često nedostaju u intenzivno obrađivanim tlima. Neki farmeri u jugoistočnoj Aziji ga već koriste kako bi pojačali osiromašeni dio zemljišta u poljima riže, a u Holandiji za sadnju stabala. Najvažnije je da to smanjuje kiselost tla koja već negativno utječe na oko 20% obradivih polja širom svijeta.

Magmatska stijena bazalt je jedna od najčešćih na Zemlji. "Pozivamo narode da naprave zalihe bazalta", rekao je Beerling. Kazao je i da rudnici u Northumberlandu u Velikoj Britaniji, koji od njega proizvode agregate za gradnju, "izbacuju" 20 do 30% otpadne prašine. Ipak, otkriva kako bi za dodatne količine bilo potrebno miniranje, koristeći postojeće kapacitete rudnika.

Zarada od dodavanja kamene prašine?

Znanstvenik kaže da taj način ne zahtijeva novu tehnologiju te dodaje: "Ako biste ovo mogli pokazati poljoprivrednicima u Kini i Indiji, kojima bi se povećali prinosi zbog bolje kvalitete tla, a istovremeno bi bili plaćeni 100 dolara po toni za uklanjanje CO2, to bi im moglo biti privlačno".

Uhićeno oko 50 farmera - prosvjedovali zbog smanjenja proteina u hranidbi krava

Profesor Johannes Lehmann sa Sveučilišta Cornell i Angela Possinger iz Virginia Tech-a iz u SAD-a, koji nisu bili uključeni u studiju, komentirali su istraživanje: "Svaka skupljanja CO2 koja uključuju tlo su velik izazov, jer se ove tehnologije moraju koristiti na ogromnim površinama zemlje kojima upravljaju stotine miliona poljoprivrednika. Oni moraju u potpunosti stajati iza takvih globalnih napora ili neće uspjeti. "

Dodali su i da je važna finansijska potpora za probedbu tih mjera te zaključili kako bi korištenje kamene prašine za zdravlje tla i proizvodnje usjeva moglo postati najbolje rješenje problema uklanjanja CO2 iz atmosfere.


Tagovi

Kamena prašina Ugljikov dioksid Globalno zatopljenje Bazalt Istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić