Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nišići
  • 22.08.2022. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ilijaš

Ispovijest vlasnika bika kojeg je ubio medvjed: Pojeo ga je do plećke

Riječ je o biku starom 11 mjeseci, koji je težio oko 350 kilograma. Tog dana na ispaši je bilo ukupno osam junica i dva bika

Foto: Depositphotos/Labemax (ilustracija)
  • 519
  • 60
  • 0

Kasno popodne u četvrtak, 18. avgusta, penzioner Mehmed Šehić iz Kamenice nedaleko od Sarajeva, uočio da u njegovom stadu koje pase na Nišićima, nedostaje jedan junac. Goveda su ovdje tokom dana na ispaši, a uvečer ih, priča nam, utjeruju u torove.

Riječ je o biku starom 11 mjeseci, koji je težio oko 350 kilograma. Tražio ga je, kaže, do samog mraka, a onda nastavio i ujutro, kada je zatekao strašan prizor u potoku.

"U petak ujutro uzmem motorku, pošto je tu jako gusta šikara pored vode, isiječem okolo i nađem kožu, glavušu i ostatak od bika kojeg je medvjed ubio prije mjesec od mog sestrića, malo dalje odatle nađem i ovog svog u vodi, pojeo mu lijevu stranu od buta do plećke i nestao", kaže Šehić za Agroklub.

Ograđena parcela

Tog dana na ispaši je bilo ukupno osam junica i dva bika, na parceli površine 200 do 300 dunuma. On naime, zajedno sa sestrićem Emirom Ramićem, goveda ovdje redovno izgoni, a površina je okružena šumom i od same ceste udaljena tek oko jedan kilometar. Inače, ograđena je električnim pastirom.

Prizor koji je zatekao Šehić u potoku (Foto: Facebook/Adnan Delić)

"Ne znam kako je ušao medvjed, bila je žica prekinuta na jednoj strani, ne znam je li tu prošao, pošto nema tragova, ne vide se od trave", dodaje, navodeći da ga nije strah medvjeda jer "neće, valjda, na čovjeka".

Stočarstvom se bavi iz hobija, kako bi ispunio penzionerske dane i popravio kućni budžet. U njegovoj štali su četiri junice i uvijek jedan do dva bika. Priča nam kako je tog dana, srećom, "mlađeg junca" ostavio u štali.

"Imao sam šestero goveda sad imam petero. Prodajem mlijeko u privatnoj režiji, svojim mušterijama. Zaradio penziju, imam zemlju, šta ću okrenuo se tome, mora se čovjek nečim baviti dok je zdrav", navodi ovaj vitalni penzioner.

Nadoknada štete

Šehić će danas Ministarstvu privrede KS predati zahtjev za obeštećenje. Potvrdio nam je da je na lice mjesta izlazila komisija, ali da nema detalje o visini štete. Inače, nakon ovog slučaja, u petak se oglasio i resorni ministar Adnan Delić.

Šta je dogovoreno na hitnom sastanku: Mogu li lovci zaštititi usjeve od divljači?

On je potvrdio kako su tokom prethodnog perioda medvjedi nanijeli materijalnu štetu farmerima s područja općina Vogošća, Hadžići, Stari Grad i Ilijaš. Također, istakao je da je Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku o sufinansiranju kupovine hrane za divljač u iznosu od 10.000 konvertibilnih maraka koje će biti dodijeljene Savezu lovačkih udruženja Kantona Sarajevo.


Tagovi

Medvjed Bik Junac Napad medvjeda Ilijaš Nišići Mehmed Šehić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.