• Govedarstvo
  • 09.12.2018. 11:00

Ishrana teladi u prvim danima i sedmicama života

Prvo mlijeko koje tele pije poslije rođenja naziva se kolostrum i ono se od normalnog mlijeka razlikuje po ukupnom sadržaju suve materije, proteina, laktoglobulina, mineralnih materija koji predstavljaju zaštitu teleta u prvim danima. Teletu se mora redovno davati čista i svježa voda.

Foto: Pixabay / sandid
  • 582
  • 53
  • 0

Kako ističe savjetodavac za oblast stočarstva diplomirani inženjer Nebojša Brajović, nakon rođenja teleta, prvi postupak koji je neophodno uraditi je da se oči, usta i nos očiste od sluzi i plodovih ovojnica. Poslije toga tele treba posušiti suvom krpom ili suvom i čistom slamom. Zatim treba presjeći pupčanu vrpcu i dezinfikovati je jodom, da ne bi došlo do infekcije mladog organizma. Ukoliko je teljenje proteklo bez većih problema, tele treba odvojiti u poseban boks ili ga ostaviti kraj majke ako ima dovoljno mjesta i omogućiti mu najmanje 1-2 sata odmora.

Kolostrum važan za zaštitu teleta u prvim danima po rođenju

Poslije odmora tele dobija prvu hranu, odnosno mlijeko, iz kante ili direktno iz vimena zadajanjem. Prvo mlijeko se naziva kolostrum i od normalnog mlijeka se razlikuje po ukupnom sadržaju suve materije, proteina, laktoglobulina, mineralnih materija koji predstavljaju zaštitu teleta u prvih 5-7 dana po rođenju. Sadržaj kolostruma se brzo mijenja. U toku prvih 24 sata tele treba da dobije 12-15 % od tjelesne mase na rođenju (oko 6 kilograma kolostruma). Zbog specifičnosti građe organa za varenje kod teladi, popijeno mlijeko preko ezofagealnog žljeba ide direktno u sirište čija je zapremina mala i može da primi maksimalno 1-1,5 litar. Brajović napominje da napajanje treba obavljati na svakih 6 sati.

Kolostrum čisti digestivni trakt od prvog izmeta teleta

Osim zaštitne, kolostrum ima i ulogu da čisti digestivni trakt teleta od prvog izmeta, koji se naziva mekonijum. Кolostrum tele treba da dobija 5-7 dana, a nakon toga telad nastavljaju da se hrane punomasnim mlijekom svoje majke (ukoliko proizvođač ima manje krava), zbirnim mlijekom (ako je farma sa više krava), ili zamjenom mlijeka za telad. Stručnjaci preporučuju 2-3 napajanja tokom dana. Ako se koriste zamjene mlijeka one se daju preko kante za napajanje sa cuclom, pri čemu se vodi računa da kompletna oprema bude čista i mikrobiološki ispravna. Nivo proteina u zamjeni za mlijeko treba da bude 22% proteina.

Svježa i čista voda mora uvijek biti dostupna

Starter za telad sa 18-20% proteina počinje teladima da se daje zajedno sa davanjem punomasnog mlijeka. Osim startera, teladima treba odezbijediti i kvalitetno lucerkino sijeno. Cilj takvog načina ishrane je stimulisanje razvoja predželudaca i prevođenje teleta od nepreživara u prave preživare. Teladima uvijek na raspolaganju treba da bude čista i svježa voda. 

Česta pojava kod teladi na početku života je proliv

U uzrastu od 6 do 8 sedmica tele konzumira 1,5-2 kilograma startera kada se zalučuje i nastavljaj da se hrani ograničeno koncentratima i sijenom po volji do prevođenja u višu kategoriju. Česta pojava u tom uzrastu je pojava proliva (dijareje). Do njega dolazi zbog loših ambijentalnih uslova (mali prostor, loša ventilacija, niska temperatura, loša higijena opreme), ali, takođe, i zbog nekih prehrambenih problema (izostanak kolostruma, njegova nedovoljna količina, nedostatak vitamina A, D, E i drugi faktori).

Miljan Erbez: Goveda žive u neuslovnim objektima u mnogim gazdinstvima pa su uzgajivači u BiH u finansijskim gubicima

 


Tagovi

Telad Ishrana Hrana Kolostrum Mlijeko Koncentrati Lucerkino sijeno Voda Nebojša Brajović


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi