Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Kinu
  • 30.09.2021. 07:30

Irska će u Kinu izvoziti žive svinje i ovčetinu - stižu kritike

Irski ministar poljoprivrede, Charlie McConalogue je rekao kako dogovor s Kinom predstavlja važnu prekretnicu u pristupu tržištu. No, dio javnosti kritizira ovu odluku.

Foto: Depositphotos/Fahroni
  • 105
  • 11
  • 0

Irska je postigla novi dogovor koji će im otvoriti put za izvoz ovčjeg mesa i rasplodnih svinja u Kinu. No, to je izazvalo oštre kritike među pojedinim dionicima u poljoprivredi.

Dogovor, koji slijedi nakon više godina pregovora objavljen je 18. rujna, a tamošnji je ministar poljoprivrede, Charlie McConalogue kazao kako predstavlja važnu prekretnicu u pristupu tržištu.

Iako je prije početka trgovine potrebno obaviti niz tehničkih detalja, ministar je priopćio kako očekuje da će izvoz vremenom rasti, čim se kineski potrošači, kako kaže, upoznaju s kvalitetom i okusom ovčetine irskog podrijetla.

U 2020. Kina je uvezla 365 tisuća tona te vrste mesa, a vrijednost je procijenjena na 1,47 milijardi eura. U posljednjem se desetljeću zbog male ponude njegova cijena ondje više nego udvostručila.

Putuju 8.000 km - gdje je tu dobrobit?

No, nije sporan dogovor oko uvoza ovčjeg mesa nego izvoza živih životinja, točnije rasplodnih svinja. Državni ministar Martin Heydon, koji je odgovoran za razvoj novog tržišta, opisao je taj sporazum kao priznanje irskoj povijesti uzgoja i prodaje svinja vrhunskog zdravstvenog statusa na mnogim inozemnim tržištima.

"Izvoz rasplodnih svinja s ekonomski važnim osobinama tržišna je prilika. To se dobro odražava na uzgojnu populaciju koju su razvili naši specijalizirani proizvođači", rekao je.

Međutim, ovaj je potez naišao i na kritike, posebno nakon incidenta u veljači kada se nasukao brod koji je prevozio goveda iz Španjolske za Libiju te ostao na moru gotovo tri mjeseca. Jer, žive životinje opet trebaju krenuti na put dug osam tisuća kilometara.

"To definitivno nije put prema naprijed. Ni za dobrobit ni klimu", komentirala je za euractiv europska zastupnica Zelenih i predsjednica istražnog odbora za zaštitu životinja tijekom transporta, Tilly Metz. Dodala je i da je užasnuta što irski ministar s ponosom podržava to, kako ističe, novo, apsurdno tržište.

U međuvremenu, Olga Kikou, voditeljica udruge Compassion in World Farming (Suosjećanje u svjetskoj poljoprivredi) kaže da je zabrinuta zbog tog sporazuma za kojega vjeruje da će dovesti do problema kada je u pitanju dobrobit životinja.

"Suludo je promicati slanje stoke na drugi kraj svijeta i stvarati tržište za izvoz izvan EU-u, samo radi financijske koristi", zaključila je dodavši da takav model razgovore o održivosti čini besmislenima jer potpuno zanemaruju pitanja okoliša i brige o dobrobiti životinja.


Tagovi

Irska Izvoz Ovčetina Svinje Kina Dobrobit životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.