Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 'Čvarci' od kozjeg sira
  • 09.11.2020. 16:00

Idu li čvarci uz kozji sir? Dokazali da ove dvije namirnice zajedno stvaraju jedinstven proizvod

Supruga mi nije vjerovala kada sam govorio da će se kupcima tako nešto svidjeti, a bila je skeptična i u vezi samog nastanka. Naime, termin 'čvarci' i kozji sir baš i ne idu zajedno, smije se Željko. Plan supružnika Lovrić Jovanović je zaštititi ovaj jedinstveni proizvod.

Foto: Vedran Stapić
  • 92
  • 89
  • 0

"Krenuli smo sa dvije koze da bi imali mlijeko za djecu. Ta je odluka pala iz zdravstvenih razloga. Kako se dogodilo da nakon dvije godine imamo malo stado i aktivan OPG? Neplanirano, jedno je vodilo drugom", govori Tatjana Lovrić Jovanović iz Komletinaca, u susjednoj Hrvatskoj, čija obitelj od samih početaka širi stado i to isključivo iz vlastitog uzgoja. Zanimljivo je da nemaju svoje zemlje već sijeno prikupljaju po starim i napuštenim šljivicima, a ostalo kupuju. 

Siriti je počela prije više od pet godina kada im je ostala prva veća količina kozjeg mlijeka. "Danas nudimo široku lepezu sireva - polutvrde dimljene, mlade, sa raznim okusima, poput sira sa vlascem, koprivom, češnjakom, paprikom, šunkom, kulenom, orasima, ali i od naranče i limuna", doznajemo. No, to nije sve jer u ponudi imaju još puno toga: marinirane sireve u ulju, sa bučinim, maslinovim, suncokretovom i orahovim uljem te još neke kombinacije, a ne treba zaboraviti niti na ribanac.

Godinu dana radili na recepturi

Ipak, zahvalnost za nenadanu popularnost njihovih proizvoda Tatjana priznaje suprugu Željku koji je bio uporan u ostvarenju zamisli o čvarcima od kozjeg sira. "Nije mi vjerovala kada sam govorio da će se kupcima tako nešto svidjeti, a bila je skeptična i u vezi samog nastanka novog proizvoda. Naime, termin 'čvarci' i kozji sir baš i ne idu zajedno", smije se Željko dok se prisjeća probijanja leda. Ali bio je u pravu, ne samo da se kupcima svidio novitet na tržištu, već je postao pravi hit.

'Čvarci' od kozjeg sira (Foto: arhiva obitelji)

Klasični čvarci su prepoznatljivi po hrskavosti, a to je sa sirom, pogotovo kozjim, bilo vrlo teško postići. U početku su ih nudili prijateljima za probu, uskoro i stidljivo na sajmovima gdje mnogi nisu vjerovali da se radi o proizvodu od sira. A kako nastaju? To ostaje tajna. Otkrivaju tek da se, nakon rezanja sira na kockice, dimljenja i odležavanja na zraku, završni šmek dobiva od začina s njihovog imanja. Jedinstveni su u svijetu te se nadaju da će ga uspjeti zaštititi kao hrvatski proizvod.

"Godinu dana smo radili na recepturi i konačno smo novi proizvod prezentirali 2016. godine na sajmu u Osijeku gdje je izazvao vrlo pozitivne reakcije i znatiželju. Najveće zadovoljstvo smo primijetili kod vegetarijanaca koji su kod nas naišli na čvarke baš po njihovoj želji. Osim njih, turisti iz inozemstva - Amerikanci, Francuzi, Talijani i ostali - bili su više nego oduševljeni", prisjećaju se. Čvarci od kozjeg sira zapravo su grickalice i vrlo su zdrave pa ih mogu, bez straha od negativnih posljedica, konzumirati i djeca. Odraslima će pak odlično pasati uz čašu vina ili piva, preporučuju inovativni Slavonci.

Velika želja za proširenjem proizvodnje

Za sada se promoviraju izlažući na specijaliziranim sajmovima koje najviše posjećuju dobri poznavatelji hrane jer novaca za drugačiju promociju nemaju. "Gurmani raspoznaju čisti kozji sir od ostalih, onih rađenih od mješavina mlijeka", potvrđuje Željko iz osobnog iskustva.

Tatjana Lovrić Jovanovć (Foto: arhiva obitelji)

Većinu drugih proizvoda prodaju na kućnom pragu, neki naručuju i putem interneta, a surađuju i s udrugom Klaster. "Posjećujemo razne lokalne sajmove ponajviše zahvaljujući Gradu Otoku koji podržava male proizvođače", ubacuje se Tatjana koja je jedina žena kozarica u ovom dijelu Slavonije. Napomenimo da ovo dvoje supružnika sve poslove obavljaju sami, uz povremenu pomoć djece - kada mladi imaju volje i vremena.

Kozarstvo je jako zahtjevno i traži veliko odricanje, a i sama proizvodnja sira nije mali posao. Planiraju širenje, no to prvenstveno ovisi o mogućnostima financiranja. "Do sada smo se financirali sami, a krenuli smo doista od nule. U budućnosti se nadamo nekim sredstvima iz fondova Europske unije jer nam je zaista velika želja proširiti posao", govore. Dodaju da nije isto biti mladi OPG-ovac koji kreće od nule i bez zemlje ili imati 25 hektara zemlje i veliki kapital.


Tagovi

Čvarci od sira Kozji sir Željko Lovrić Jovanović OPG Tatjana Lovrić Jovanović


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."