Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savremena farma
  • 07.03.2020. 13:30

Iako ima uspješnu proizvodnju svinja, razmišlja o prodaji moderne farme

Na svom gazdinstvu uspješno je razvio i stočarsku i ratarsku proizvodnju, a takođe ima i sopstvenu fabriku stočne hrane. Ipak, razmišlja o prodaji cjelokupnog gazdinstva?!

Foto: Depositphotos/kamonrat
  • 678
  • 32
  • 0

Da se i u malom mjestu može uspješno baviti poljoprivrednom proizvodnjom, primjer je Nikola Perić (60), inžinjer poljoprivrede iz Obudovca. On u okviru svog gazdinstva ima modernu farmu sa 250 svinja, gdje primjenjuje holandsku tehnologiju i uzgaja 3.000 prasića. Pri tom, obrađuje i 40 hektara zemljišta.

Ranije je držao i 400 svinja, ipak uprkos dobrom poslovanju, ona će u budućem periodu biti prodata, kako navodi Glas Srpske.

Kao razlog tome, Perić navodi umor od posla jer više nije mlad kao nekada i ne može poslove na farmi da završava sa lakoćom, kao dok je bio mlađi.

Pored stočarske, ima i ratarsku proizvodnju

Inače, proizvodnju je pokrenuo još 2000. godine, sa potpuno savremenom tehnologijom, kako bi imao vlastiti izvor prihoda.

"Riječ je o opremi koja osigurava uzgoj velikog broja krmača. Ako krenemo redom, imam izdvojeno bukarište za krmače, čekalište, tovište, prasilište. Bez svega navedenog, nije moguća uspješna proizvodnja", navodi Perić.

Uzgajivači svinja u RS traže povećanje podsticaja

Kako kaže, ranije je obim posla bio manji dok je potrošača bilo više, te da je u sve to uloženo dosta truda i rada.

"Danas držim manje svinja, oko 250, a imam kapaciteta za 400 grla. Takođe, proizvodim stočnu hranu, odnosno, imam sopstvenu fabriku stočne hrane. Pored navedenog, bavim se i ratarskom proizvodnjom, tj. uzgajam veći dio žitarica za potrebe stoke", dodaje ovaj proizvođač.

Prodaja gazdinstva u najavi?

Prema njegovoj procjeni, ova vrsta proizvodnje može biti uspješna i isplativa, ali traži dosta znanja i aktivne uključenosti u sve poslove. Za svoj rad ima priznanja, i na opštinskom i na republičkom nivou.

"Država je davala podsticaje, a dobro bi bilo i ubuduće da se nastavi sa potporama. Za uspjeh u poslu kojim se bavim ključni su rad i tehnologija", zaključuje on.

Ipak, najavljuje da će u nekom predstojećem periodu vjerovatno prodati gazdinstvo, na kojem se bavi uzgojem svinja.

Sve što proizvede to i proda brzo

Za sada, kako sam kaže, radi. Ima i malu farmu ovaca, oko 30 grla, koja drži iz vlastitog zadovoljstva.

Ono što proizvode na svom imanju, uglavnom proda na lokalnom tržištu. Njegovi kupci su pečenjare i konzumenti na tradicionalnim proslavama. Kako ističe, sve što proizvede, to i potroši, što i jeste pokazatelj njegovog uspjeha.


Tagovi

Uzgoj svinja Farma svinja Farma ovaca Nikola Perić Savremena tehnologija Obim proizvodnje Prodaja gazdinstva Lokalno tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...