Na svom gazdinstvu uspješno je razvio i stočarsku i ratarsku proizvodnju, a takođe ima i sopstvenu fabriku stočne hrane. Ipak, razmišlja o prodaji cjelokupnog gazdinstva?!
Da se i u malom mjestu može uspješno baviti poljoprivrednom proizvodnjom, primjer je Nikola Perić (60), inžinjer poljoprivrede iz Obudovca. On u okviru svog gazdinstva ima modernu farmu sa 250 svinja, gdje primjenjuje holandsku tehnologiju i uzgaja 3.000 prasića. Pri tom, obrađuje i 40 hektara zemljišta.
Ranije je držao i 400 svinja, ipak uprkos dobrom poslovanju, ona će u budućem periodu biti prodata, kako navodi Glas Srpske.
Kao razlog tome, Perić navodi umor od posla jer više nije mlad kao nekada i ne može poslove na farmi da završava sa lakoćom, kao dok je bio mlađi.
Inače, proizvodnju je pokrenuo još 2000. godine, sa potpuno savremenom tehnologijom, kako bi imao vlastiti izvor prihoda.
"Riječ je o opremi koja osigurava uzgoj velikog broja krmača. Ako krenemo redom, imam izdvojeno bukarište za krmače, čekalište, tovište, prasilište. Bez svega navedenog, nije moguća uspješna proizvodnja", navodi Perić.
Kako kaže, ranije je obim posla bio manji dok je potrošača bilo više, te da je u sve to uloženo dosta truda i rada.
"Danas držim manje svinja, oko 250, a imam kapaciteta za 400 grla. Takođe, proizvodim stočnu hranu, odnosno, imam sopstvenu fabriku stočne hrane. Pored navedenog, bavim se i ratarskom proizvodnjom, tj. uzgajam veći dio žitarica za potrebe stoke", dodaje ovaj proizvođač.
Prema njegovoj procjeni, ova vrsta proizvodnje može biti uspješna i isplativa, ali traži dosta znanja i aktivne uključenosti u sve poslove. Za svoj rad ima priznanja, i na opštinskom i na republičkom nivou.
"Država je davala podsticaje, a dobro bi bilo i ubuduće da se nastavi sa potporama. Za uspjeh u poslu kojim se bavim ključni su rad i tehnologija", zaključuje on.
Ipak, najavljuje da će u nekom predstojećem periodu vjerovatno prodati gazdinstvo, na kojem se bavi uzgojem svinja.
Za sada, kako sam kaže, radi. Ima i malu farmu ovaca, oko 30 grla, koja drži iz vlastitog zadovoljstva.
Ono što proizvode na svom imanju, uglavnom proda na lokalnom tržištu. Njegovi kupci su pečenjare i konzumenti na tradicionalnim proslavama. Kako ističe, sve što proizvede, to i potroši, što i jeste pokazatelj njegovog uspjeha.
Tagovi
Autor