Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjarstvo
  • 09.03.2017. 12:00

I u osamdesetoj uzgaja konje i vozi fijakere!

Jovan Lepir se nakon penzionisanja opredijelio za uzgoj konja i voćarstvo, poslove u kojima postiže odlične rezultate.

  • 4.288
  • 280
  • 0

Jovan Lepir na svom imanju, u Brestovčini nadomak Gradiške, koje u mnogome podsjeća na vojvođanski salaš, ima mnogo toga zanimljivog za pokazati. Sedam rasnih konja nalazi se u štalama, ispred kuće luksuzni svatovski fijaker, posavska kola i trenažni fijaker. Nedaleko od kuće plantaža od osam hektara kruške. Radno vrijeme ovog osamdesetogodiišnjaka traje preko cijelog dana, doduše sa nekoliko pauza kada posjeti svoje prijatelje u Konjičkom klubu "Posavko", ode u nabavku ili prelista štampu. Ljubav prema konjima seže kod Jovana od ranog djetinstva, što potkrijepljuje crno - bijelim fotografijama na starom zidnom kalendaru.

"Moji roditelji su imali uvijek dobre radne konje i zaprežna kola, koja su nam bila prevozno sredstvo. Evo na ovoj slici su moja majka i otac i naravno ja kao mali dječak sa njima. Volim konje iako je ovo najnepovoljniji trenutak za konjarstvo, jer konji više ne privređuju, već se drže iz ljubavi", kaže Jovan.

Jovan Lepir sa lipicancima

Paradnim fijakerom obišao nekoliko gradova

U Jovanovim štalama se nalazi sedam konja, arapske i lipicanske pasmine. Arapi su za jahanje, a lipicanci za fijaker i posavska kola. Jovan ih dobro hrani, timari i svakodnevno razgovara sa njima. I ove godine ih priprema za vašare, zborove, svatove i izlete.

"Ja i moj veliki prijatelj Mićo Ristić svake godine pripremimo paradne fijakere za gradiški vašar. Uživamo i na konjičkim trkama tu na hipodromu, ali i izletima na Motajicu, planinu između Srpca, Prnjavora i Dervente, Moštanicu kod Dubice ili kad nas neko pozove u svatove. Iako su teška vremena konjarstvo ne izumire, raduje me činjenica da ima dosta mladih ljudi koji vole i gaje konje", kaže Jovan.

Proizveo više od dva miliona sadnica voća

Ovaj veliki zaljubljenik u konje i fijakere ubraja se i u najpoznatije voćare u Bosni i Hercegovini. Čitav niz godina Jovan se bavio kalemarstvom, proizvodnjom kruške i najboljih voćnih rakija. Kalemarstvo je otišlo u istoriju, a plantaža kruške je u maksimalnoj eksploataciji.

"Proizveo sam više od dva miliona podloga, koje smo kalemili ovdje za potrebe voćara širom Bosne i Hercegovine. Dosta je brda zasađeno mojim sadnicama, ponosan sam na to. Iako je rađeno u teškim vremenima ipak sam se nadao da će biti uroda i zarade. I zarađivali smo i ja i voćari koji su kupovali sadnice od mene. Ovo je dobar posao i preporučujem ga mladim ljudima, neće se pokajati, neka poslušaju čika Jovu".

Godinama bio uspješan direktor

Veoma je zanimljiva činjenica da je Jovan Lepir jedan od najpoznatijih direktora ne samo u Gradišci, već i šire. Iza njega je radni vijek od 40 godina, u kome je, kako kaže, samo 7 mjeseci bio službenik a sve ostalo vrijeme rukovodilac. Bio je i ostao vrstan ekonomista.

"Preko 30 godina sam bio direktor. Za to vrijeme, a direktorovao sam u nekoliko preduzeća, nikada mi žiro račun nije bio blokiran, a plata je u većini slučajeva bila prvog u slijedećem mjesecu. Radnici su to znali cijeniti, jer su bili svjesni da bolje radno mjesto nigdje neće naći", kaže Jovan.

Zaljubljenik u konje i fijakere ubraja se i u najpoznatije voćare u BiH

S obzirom da ove godine navršava punih 80 godina, što je ugravirano i na njegovom grbu na svečanom fijakeru, Jovan Lepir se kao počasni predsjednik Saveza konjičkih organizacija RS i član uprave Konjičkog kluba "Posavko" obratio mlađim drugovima sa namjerom da više ne sjeda u fijaker. Rekao i porekao. Razlog je više nego nesvakidašnje prirode.

"Gledam juče britanska kraljica Elizabeta jaše konja pored Temze iako je starija 11 godina od mene. Premda nisam kralj osjećam se još uvijek kao princ i obećavam - ponovo će čika Jovan upregnuti rasne lipicance i sjesti u svoj fijaker. Nakrivim šešir, pa polako drumom, samo da se lijepo vrijeme ustabili", kaže Jovan Lepir, veliki zaljubljenik u konje, voćarstvo i poljoprivredu.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Konj predstavlja životinju o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja, primitivnim... Više [+]

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Konj predstavlja životinju o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja, primitivnim... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jovan Lepir Fijaker Posavko Konjarstvo Lipicanci Mićo Ristić Kalemarstvo Kraljica Elizabeta


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.