Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u stočarstvu
  • 16.09.2021. 07:30
  • Njemačka

I njemački stočari na koljenima - prosvjeduju diljem zemlje

Krajnje je vrijeme za promjenu smjera - moto je udruge njemačkih mljekara koja zbog niskih otkupnih cijena i sve većih troškova organizira prosvjede. Nezadovoljni su i uzgajivači svinja.

Foto: Facebook/Bundesverband Deutscher Milchviehhalter e.V.
  • 74
  • 21
  • 0

Savezno udruženje njemačkih mljekara (BDM) započelo je prosvjednu kampanju po čitavoj zemlji kako bi ukazali na sramotno niske otkupne cijene mlijeka. Naime, od 13. do 24. rujna organiziraju akciju pod motom: "Krajnje je vrijeme za promjenu smjera!" i "Naše mlijeko - naše tržište - naša budućnost!"

Prosvjed je počeo u Wuerzburgu gdje su farmeri došli s oko 100 traktora, piše top agrar. Zajedno s poljoprivrednicima iz organizacije Land schafft Verbindung (Zemlja stvara vezu) blokirali su cestu na prilazu do Bavarske mliječne industrije (BMI).

"Ekonomska situacija stočarskih farmi je dramatična. Došlo je do ogromnog povećanja troškova na gotovo svim razinama proizvodnje. Nepoznavanje prerađivačkog sektora i neaktivnosti savezne vlade koja je još uvijek na funkciji postaju nepodnošljivi", poručili su u svom priopćenju njemački stočari. 

Kako ističu, dok je sve više farmi prisiljeno zatvoriti svoja vrata, prerađivači i dalje imaju veliku zaradu. Rješenja vide u stvaranju pravnih uvjeta kojima bi se ojačale farme. "Loš položaj poljoprivrednika na tržištu sprječava ih da ostvare svoje legitimne zahtjeve za plaćanjem koji im omogućuje poslovanje u budućnosti", navode uz komentar kako takvo stanje omogućuje i promiče trenutna agrarna politika zemlje.

"Vodeći prerađivači već su najavili snižavanje cijena mlijeka", upozorio je predsjednik BDM-a, Stefan Mann dodavši da je to apsolutno nedopustivo te da jasno pokazuje koliko je velika razlika u tržišnoj moći u sektoru mliječnih proizvoda.

Teška situacija i u svinjogojstvu

Napomenuo je da su osim uzgajivača mliječnih krava posebno pogođeni i svinjogojci koji su više nego uzdrmani padom cijena svinja.

"To je kao na boksačkom meču. Dolaze šake sa svih strana", slikovito je za agrarheute opisao situaciju u ovom sektoru jedan stočar. Također, jedan je svinjogojac iz Bavarske rekao da ne planira nastaviti uzgoj i da traži drugi posao.

"S tisuću krmača nismo jedan od malih uzgajivača, ali ako se ovako nastavi i mi ćemo krajem godine zatvoriti svoju farmu. Psihički to više ne mogu podnijeti, trenutno ne vidim ništa dobro u stočarstvu", požalio se jedan farmer. Kaže kako je u zadnjih 10 godina uložio oko 3 milijuna eura u svoju farmu koja poštuje dobrobit životinja. 

Međutim, oni koji se uz stočarstvo bave i ratarstvom još uvijek preživljavaju zahvaljujući dobrim cijenama koje su žitarice postigle na tržištu. A ima i onih koji misle pozitivno i nadaju se da će ispunjenjem standarda dobrobiti postići veće cijene.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Njemačka Prosvjedi Stočarstvo BDM Niske cijene Mlijeko Svinjogojstvo Otkupne cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]