U okviru ove manifestacije poljoprivredni proizvođači predstavili su najkvalitetnija mliječna grla, rasplodne i mlade junice, žensku i mušku telad, ovnove, konje i druga grla
Protekle subote, 24. septembra, Stjepan Polje bilo je mjesto susreta poljoprivrednika i svih onih koji njeguju tradicijske vrijednosti u spremanju hrane. Naime, velika posjećenost i dobro raspoloženje zabilježeni su na 11. izložbi stočarstva i ruralnog stvaralaštva "Gračanica-Doboj Istok 2022", upriličene u organizaciji Zemljoradničke zadruge Gračanka.
U okviru ove manifestacije poljoprivredni proizvođači predstavili su najkvalitetnija mliječna grla, rasplodne i mlade junice, žensku i mušku telad, ovnove, konje i druga grla. Učestvovali su i dobavljači repromaterijala, proizvođači stočne hrane, poljoprivredne mehanizacije.
Izložbu je otvorio premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić koji je ovom prilikom kazao kako poljoprivreda mora imati posebno, jedno od najznačajnijih mjesta u politikama države.
"Prilika je da na ovakvim manifestacijama istaknemo da država BiH, na tom nivou nema resorno ministarstvo poljoprivrede i da možda pošaljemo poruke da postoji potreba za jednim takvim ministarstvom jer su problemi poljoprivrednika isti bez obzira na koji dio države se to odnosi", rekao je Halilagić.
Upriličeno je i komisijsko ocjenjivanje tradicionalnog suhog sira kao i izloženih grla stoke. Najboljom u kategoriji muznih grla je ocijenjena krava Husejna Suljića iz Malešića (Gračanica), prvo mjesto među izloženim priplodnim junicama pripalo je farmi "Lug-Mb" iz Doboj Istoka, a najbolju mladu junicu od prisutnih imao je Hadžib Duraković iz Malešića.
Prvo mjesto u kategoriji bikova odnio je vo Sulejmana Mulahusejnovića, dok najboljeg ovna ima Galib Vehabović, odlučila je komisija.
Kada je riječ o suhom siru, najbolji prave članice Udruženje žena "Miričanke" koje su osvojile prvo mjesto, drugo je pripalo Udruženju "Gradina" Soko, a treće "Leptir" iz Pribave.
Također, predstavljene su kulturne i tradicijske vrijednosti ovog kraja. Posjetioci su imali priliku vidjeti i pravljenje pekmeza na tradicionalan način, te prisustvovati praktičnoj demonstraciji obrade papaka kod muznih grla.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica