Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba stočarstva
  • 26.09.2022. 11:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gračanica

Husejn ima najbolju kravu, Sulejman bika, a ko pravi najbolji sir?

U okviru ove manifestacije poljoprivredni proizvođači predstavili su najkvalitetnija mliječna grla, rasplodne i mlade junice, žensku i mušku telad, ovnove, konje i druga grla

Foto: S.Selimović/E.Glibanović
  • 201
  • 38
  • 0

Protekle subote, 24. septembra, Stjepan Polje bilo je mjesto susreta poljoprivrednika i svih onih koji njeguju tradicijske vrijednosti u spremanju hrane. Naime, velika posjećenost i dobro raspoloženje zabilježeni su na 11. izložbi stočarstva i ruralnog stvaralaštva "Gračanica-Doboj Istok 2022", upriličene u organizaciji Zemljoradničke zadruge Gračanka. 

U okviru ove manifestacije poljoprivredni proizvođači predstavili su najkvalitetnija mliječna grla, rasplodne i mlade junice, žensku i mušku telad, ovnove, konje i druga grla. Učestvovali su i dobavljači repromaterijala, proizvođači stočne hrane, poljoprivredne mehanizacije. 

Izabrana najbolja grla

Izložbu je otvorio premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić koji je ovom prilikom kazao kako poljoprivreda mora imati posebno, jedno od najznačajnijih mjesta u politikama države.

"Prilika je da na ovakvim manifestacijama istaknemo da država BiH, na tom nivou nema resorno ministarstvo poljoprivrede i da možda pošaljemo poruke da postoji potreba za jednim takvim ministarstvom jer su problemi poljoprivrednika isti bez obzira na koji dio države se to odnosi", rekao je Halilagić. 

Vlasnicima najbolji grla uručene i nagrade

Upriličeno je i komisijsko ocjenjivanje tradicionalnog suhog sira kao i izloženih grla stoke. Najboljom u kategoriji muznih grla je ocijenjena krava Husejna Suljića iz Malešića (Gračanica), prvo mjesto među izloženim priplodnim junicama pripalo je farmi "Lug-Mb" iz Doboj Istoka, a najbolju mladu junicu od prisutnih imao je Hadžib Duraković iz Malešića. 

Prvo mjesto u kategoriji bikova odnio je vo Sulejmana Mulahusejnovića, dok najboljeg ovna ima Galib Vehabović, odlučila je komisija. 

Miričanke prave najbolji sir

Kada je riječ o suhom siru, najbolji prave članice Udruženje žena "Miričanke" koje su osvojile prvo mjesto, drugo je pripalo Udruženju "Gradina" Soko, a treće "Leptir" iz Pribave. 

Izložena i mehanizacija

Također, predstavljene su kulturne i tradicijske vrijednosti ovog kraja. Posjetioci su imali priliku vidjeti i pravljenje pekmeza na tradicionalan način, te prisustvovati praktičnoj demonstraciji obrade papaka kod muznih grla.


Fotoprilog


Tagovi

Izložba stočarstva ZZ Gračanka Najbolja grla Miričanke Irfan Halilagić Gračanica-Doboj Istok 2022


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.