Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 01.09.2015. 10:30

Hrvatska sumnja u kvalitetu mlijeka iz BiH

Hrvatska sumnja u kvalitetu mlijeka proizvedenog u BiH, zbog čega je privremeno, ulaganjem žalbe na odluku Komisije, zaustavila izvoz mlijeka iz BiH prema EU. Europska komisija žalbu će razmatrati 16. septembra.

Foto: depositphotos.com, budabar
  • 71
  • 4
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS iznenađeni su obavještenjem Evropske Komisije o odgodi Odluke o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u zemlje Evropske Unije. Ministarstvo smatra da nema osnova za prigovor bilo koje zemlje članice EU, te u tom smislu očekuje da će Evropska Komisija navedenu odluku povući u što skorije vrijeme.

Također, ministarstvo je preduzelo sve neophodne aktivnosti i mjere na provođenju postupka odobravanja farmi i objekata za izvoz mlijeka. Trenutno se u procesu odobravanja u Republici Srpskoj nalazi preko 60 farmi koje ispunjavaju uslove za odobravanje, dok je njih 15 već odobreno i ove farme ujedno predstavljaju najveće isporučioce mlijeka u Republici Srpskoj.

Okrenuti se potrošnji domaćeg mlijeka

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudin Dedić poručio je da se BiH ne treba oslanjati na izvoz mlijeka, nego da građani što više trebaju kupovati domaće mlijeko, izrazivši nadu da će 16. septembra Europska komisija odbiti navedenu žalbu jer su svi uslovi za izvoz mlijeka iz odobrenih objekata ispunjeni.

Hrvatska je žalbom zaustavila izvoz mlijeka iz BiH

Nakon što je Hrvatska uložila žalbu i na taj način privremeno zaustavila izvoz mlijeka iz BiH, hrvatski ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina, istako je da je procedura kojom je BiH izborila prvu dozvolu uvoza mlijeka lijeva te da Hrvatska traži korektan pristup koji će osigurati da se uvozi mlijeko visoke kvalitete.

"Hrvatska je uložila pritužbu. Mi smo dostavili svoje mišljenje vezano uz odobrenje objekata za izvoz mlijeka na europsko tržište iz Bosne i Herecgovine. Zahtijevamo da objekti koji budu stavljeni na listu zadovoljavaju najviše standarde, iste one koje su morale zadovoljiti i naše mljekare da bi dobile EU broj. Ovo nije konfrontacija prema našim susjedima koje smatramo prijateljima i partnerima, nego jednostavno želimo biti sigurni da će naši građani dobiti siguran i kvalitetan proizvod. Ne treba se zavaravati, 99% tog mlijeka završit će na našem tržištu, neće se izvoziti u Nizozemsku i Njemačku", istakao je Jakovina.

Nema opravdanog razloga za blokadu izvoza

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, također je izrazio nezadovoljstvo ovakvom odlukom, ali vjeruje u kvalitetu mlijeka u BiH pa se nada da će ova situacija biti uskoro riješena u korist bh. mljekara, jer smatra da nema niti jednog opravdanog razloga za blokadu izvoza.

Šarović smatra da je Hrvatska ovakvu mjeru poduzela ili zbog straha od konkurencije ili zbog nezadovoljstva što BiH nije izvršlia adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Delegacija BiH u Beuxellesu će se nastojati detaljnije informirati o hrvatskom prigovoru, ali i pokušati osigurati da Europska komisija svoj stav donese i prije 16. septembra.

Proizvođači najavili veće prosvjede

Ovakav razvoj situacije nisu očekivali ni proizvođači mlijeka u BiH, tim više što se u posljednje vrijeme puno radilo na podizanju kvalitete i usklađivanju standarda. Upravo zato, proizvođači ovakvu odluku susjedne Hrvatske smatraju neosnovanom, a kao odgovor traže da se zaustavi uvoz mlijeka u BiH iz EU. Ukoliko se ne dozvoli izvoz mlijeka iz BiH, spremni su i na veće blokade graničnih prijelaza.

Foto: depositphotos.com, budabar


Tagovi

Hrvatska BiH Evropska komisija Izvoz mlijeka Kvaliteta mlijeka Šemsudin Dedić Domaće mlijeko Tihomir Jakovina EU broj Mirko Šarović Blokada graničnih prijelaza Prosvjedi