Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana goveda
  • 25.06.2022. 07:30

Hranidba zobi smanjuje emisije metana kojega ispuštaju krave?

Istraživanje je provedeno na kravama rase Red Holstein. Šta je pokazalo?

Foto: Depositphoto/Mayerberg
  • 55
  • 7
  • 0

Emisije metana iz krava su na meti kritika zbog uticaja na klimatske promjene. Švedski naučnici s Univerziteta Umea otkrili su da zamjena ječma sa zobi u mliječnom obroku smanjuje emisiju tog plina kojega krave proizvode podrigivanjem

Tokom istraživanja ječam je postepeno zamijenjen sa zobi i praćen je uticaj na emisiju metana, fermentaciju buraga, svarljivost obroka, proizvodnju mlijeka.

U tu svrhu je šesnaest krava rase Red Holstein dobivalo obrok travne silaže i koncentrovane hrane u omjeru 58:42 posto na bazi suve materije. Sadržaj ječma i zobi bio je podijeljen u tri grupe - od 100 posto ječma ili zobi, 67 posto ječma i 33 posto zobi, ili 67 posto zobi i 33 posto ječma.

Ispuštanje plina je mjereno posebnom tehnikom sakupljanja, sistemom GreenFeed.

Rezultati su pokazala da se količina metana linearno smanjuje što je veći udio zobi u obrocima. To smanjenje je iznosilo s 467 na 445 g dnevno.

Stočari na Novom Zelandu će plaćati za emisije metana

Smanjio se i udio emisije po kg mlijeka sa 14,7 na 14,0 g/kg. Zaključak je da bi se emisije metana smanjile kada bi zob zamijenio ječam u obrocima bez ikakvog negativnog utjecaja na produktivnost ili energetski bilans.


Tagovi

Emisije metana Hranidba ječmom Hrandiba zobi Ishrana krava GreenFeed


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Koliko hrane smo pojeli u 2021. godini?