Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 28.11.2021. 07:30

Hranidba krava: Aditiv koji smanjuje emisije metana dobio zeleno svjetlo

Europska agencija za sigurnost hrane je novi aditiv za hranu namijenjen smanjenju emisija metana kod mliječnih krava proglasila učinkovitim i sigurnim.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 164
  • 68
  • 0

Na panelu o aditivima i proizvodima ili tvarima koji se koriste u hrani za životinje (FEEDAP) raspravljalo se o proizvodu naziva Bovaer kojega je razvila nizozemska tvrtka DSM.

Naime, ovaj dodatak hrani ima za cilj suzbiti enzime koji pokreću proizvodnju metana u buragu krava. Prema DSM-u, smanjuje emisije u crijevima za približno 30 posto kod mliječnih krava i 90 posto kod tovne junadi.

Kako piše euractiv, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je donijela zaključak da je učinkovit, a treba napomenuti da je znanstvenu procjenu zatražila Europska komisija (EK).

Međutim, iako je ovaj proizvod odobrila EFSA i označila ga sigurnim za životinje i ljude koji će konzumirati njihovo meso i mlijeko, EK i zemlje članice Europske unije će same odlučiti hoće li proizvod odobriti u narednim mjesecima. On je već dobio regulatorno zeleno svjetlo u Brazilu i Kini.

Nadalje, iz EFSA-e su napomenuli da je prilikom njegovog dodavanja hranidbi važno pridržavati se priloženih uputstva za uporabu i preporučenih količina. Dakle, ako se aditiv koristi prema predloženim uputama, nema straha za sigurnost potrošača i okoliš, napomenuli su.

Metan zadržava 84 puta više topline od CO2

Ovo je prva znanstvena procjena EFSA-e o aditivu za životinje kojim se želi smanjiti emisije metana kod goveda što je postalo jedno od glavnih pitanja kada su u pitanju klimatske promjene i globalno zatopljenje.

Naime, ovaj staklenički plin unatoč kratkom vijeku, ima veću moć hvatanja topline od ugljičnog dioksida (CO2), zadržavajući 84 puta više topline i to tijekom 20 godina. Dok se emisije iz preživača kao što su goveda smatraju najznačajnijim izvorom koji je povezan s ljudskim aktivnostima.

Tko se boji Gatesa još? Odlazi li u povijest stočarstvo kakvo danas poznajemo?

Prva globalna obveza smanjenja emisija metana za najmanje 30 posto do 2030. pokrenuta je tijekom prvih dana UN-ove konferencije o klimi COP26 u Glasgowu.

Inicijativu su predvodili SAD i EU, koji su okupili još 103 zemlje koje zajedno čine 46 posto globalnih emisija metana i predstavljaju 70 posto svjetskog gospodarstva. Oni su uključivali nekoliko zemalja gdje obitava velik broj stoke poput Brazila, Kanade, Argentine i Novog Zelanda.

Međutim, neke zemlje s visokim emisijama ovog plina odlučile su ostati izvan obveze, uključujući Kinu, Indiju, Australiju i Rusiju.


Tagovi

EFSA Metan Krave Hranidba Emisije Klimatske promjene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.