Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 23.05.2015. 16:30

Hoće li zakoni pomoći izvozu mlijeka u EU?

Zakoni koji bi trebali omogućiti izvoz poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno mlijeka i mliječnih proizvoda na EU tržište, dostavljeni na mišljenje nadležnim institucijama.

Foto: depositphotos.com
  • 86
  • 4
  • 0

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, izradilo tekstove Prednacrta zakona o hrani, Prednacrta zakona o veterinarstvu u Bosni i Hercegovini i Prednacrta zakona o izmjenama Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju Bosne i Hercegovine.

Predmetni prednacrti zakona su 22.05.2015. godine, nakon izvršenih priprema, dostavljeni na mišljenje nadležnim institucijama. Nakon pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija zakoni će biti dostavljeni u dalju proceduru Savjetu ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Donošenje zakona neophodno za budući izvoz

Donošenje spomenutih zakona važno je zbog ispunjavanja uslova za izvoz poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno mlijeka i proizvoda od mlijeka na tržište Evropske unije. Početkom ove godine Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU (FVO), obavijestila je institucije u BiH o odobrenju svih šest točaka iz Akcionog plana Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarije za veterinarstvo BiH po pitanju ispunjavanja uslova za izvoz mlijeka na EU tržište. Posebno je važno naglasiti das u tu uključene i poslejdnje dvije tačke koje prije nisu bile odobrene.

Mljekari nezadovoljni, ali i podijeljeni

Kako navode Nezavisne novosti, ovo je iznimno važan korak u pravcu otvaranja izvoznih mogućnosti mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH prema evropskom tržištu. Međutim, mljekari ovim aktivnostima nisu zadovoljni, štoviše, smatraju ih bezvrjednima, jer glavni problem vide u nekotrolisanom uvozu koje je već do sada doveo do zančajnog smanjenja broja proizvođača pa nakon odobravanja izvoza, više neće biti proizvoda za izvoz. Na isti problem upozorio je i Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, koji je predvidio i značajno smanjenje proizvođača mlijeka u narednom periodu.

S druge strane, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, Mehmed Nikšić, omogućavanje izvoza mlijeka prema evropskom tržištu smatra iznimno važnim za mljekare u BiH jer će biti poznato da oni proizvode kvalitetno mlijeko i to smatra njihovom velikom prednošću.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Izvoz mlijeka EU tržište Akcioni plan Mljekari Mliječni proizvodi Vladimir Usorac Zakon o veterinarstvu Zakon o poljoprivredi Prednacrt zakina o hrani Savjet ministara FVO Mehmed NIkšić Kvalitetno mlijeko