Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u EU
  • 25.11.2015. 11:00

Hoće li uskoro jaja i meso peradi na EU tržište?

Prema najavama iz Ureda za veterinarstvo, listi sa dozvolom izvoza moglo bi se priključiti meso peradi, proizvodi od mesa peradi i konzumna jaja. Ispunjavanje uslova za navedene proizvode postavljeno je kao prioritet Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH kao i nadležnih organa entiteta.

Foto: depositphotos.com
  • 156
  • 10
  • 0

Već su duže vremena poljoprivrednici i farmeri u BiH sa nekim svojim proizvodima uskraćeni za veliko EU tržište. Ograničeni su prodajom na malom domaćem tržištu koje je dovoljno tek za održavanje proizvodnje i osiguravanje osnova egzistencije.

Proteklih nekoliko godina na listi sa dozvolom izvoza poljoprivrednih proizvoda u EU iz BiH bili su samo med, svježa riba i riblje prerađevine. Međutim, 2015. godina donijela je ogromne pomake u tom segmentu, pa su na listu sa dozvolom za izvoz uvršteni mlijeko i mliječni proizvodi i kormpir.

Prema najavama iz Ureda za veterinarstvo, listi sa dozvolom izvoza moglo bi se priključiti meso peradi, proizvodi od mesa peradi i konzumna jaja. Ispunjavanje uslova za navedene proizvode postavljeno je kao prioritet Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, kao i nadležnih organa entiteta. Poduzmu li se odgovarajući koraci u izradi zakona o hrani i uspostavljanju nadležnih laboratorija za kontrolu, ova grupa proizvoda moga bi se iduće godine naći pred vratima EU tržišta.

Potrebna institucija za kontrolu na državnom nivou

Čelnici Ureda za hranu i veterinarstvo EU (FVO) prilikom posjete BiH 2012. godine utvrdili su određene nepravilnosti kod uspostavljanja sistema službenih inspekcijskih kontrola i provođenja istih. Nedugo poslije, (FVO) je odobrio i izrađeni akcioni plan za otklanjanje nedostataka od strane Ureda za veterinarstvo. Iako su prošle tri godine, još uvijek nema pomaka u sticanju dozvole za izvoz i nove revizijske kontrole.

Problem nije na farmama, jer većinu uslova su farmeri ispunili, gotovo sve mjere iz akcionog plana su realizovane, ali i dalje je kočnica država, odnosno nivoi vlasti, koji treba da uspostave jedinstven sistem službenih kontrola kroz izmjenu zakonodavstva (Zakon o hrani i Zakon o veterinarstvu). Pojednostavljeno, EU zahtjeva zvaničnu instituciju na državnom nivou, koja će svojom izadatom potvrdom biti garant da se propisi i kontrole primjenjuju. Gotovo isti slučaj se desio i sa mlijekom, ali su nadležna ministarstva i veterinarske inspekcije potipisale sporazum kojim Ured za veterinarstvo garantuje i vrši inspekcijiski nadzor i na taj način riješili problem.

Meso peradi, prije konzumnih jaja u EU

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore i Centra za statistiku, u protekloj godini uvoz konzumnih jaja se utrostručio, dok je u istom omjeru izvoz tri puta manji. Razlog tome je svakako zatvaranje hrvatskog tržišta nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU. Sa kapacitetom od 70 - 90 miliona proizvedenih komada konzumnih jaja godišnje, firma Agreks d.o.o Donji Žabar, te firma Posavina Koka iz Orašja sa oko 40 miliona, mnogo lakše bi ostvarivali prodaju kada bi imali dozvolu za izlaz na veliko EU tržište.

Na ruku im baš ne idu ni sugestije iz revizijske misije (FVO) u vezi realizacije i usklađenosti akcionog plana o uklanjanju nedostataka, gdje naglašavaju da uvjeti za pojedine kategorije proizvoda nisu iste. Time je istaknuto da su meso peradi i prerađevine od mesa peradi mnogo bliže statusu dobijanja dozvole za izvoz, jer su kriteriji za ove proizvode znatno blaži. BiH se polako kreće putem dobijanja dozvola i otvaranja EU tržišta za svoje poljoprivredne proizvode i proizvode animalnog porijekla, a stavljanjem akcenta na meso peradi, prerađevine od mesa peradi i konzuma jaja, od strane Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, realno je očekivati ubrzanje procesa dobijanja dozvole za ovu grupu proizvoda.

Foto: depositphotos.com; branex


Tagovi

Poljoprivrednici Farmeri BiH Tržište Izvoz Meso Perad Jaja Zakon Hrana FVO Inspekcija Kontrola Uvoz Prodaja Revizija


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.