• Ruralna baština
  • 21.10.2019. 09:30
  • Madrird, Španjolska

Hiljadu koza i sto ovaca na ulicama Madrida - slave put na jug

Događaj je poznat kao Fiesta de la Trashumancia, promoviraju ga lokalne turističke vlasti, a osimišljen je 1994. godine kako bi se odala počast ruralnoj baštini tog područja.

Foto: Facebook/Madrid me gusta y el Mundo también.
  • 290
  • 85
  • 0

Dok na ulicama Barcelone traju prosvjedi koji su se iz mirnog pokreta za nezavisnost Katalonije pretvorili u nesmiljene sukobe, u Madridu, glavnom gradu Španjolske, ni ove godine nisu propustili održati festival u kojem 2.000 ovaca prođe kroz samu gradsku jezgru. 

Naime, španjolska prijestolnica se nalazi na drevnom migracijskom putu kojim su zimi čobani prolazili premještajući stoku na jug.

Događaj je poznat kao Fiesta de la Trashumancia (u slobodnom prijevodu, Festival preseljenja), promoviraju ga lokalne turističke vlasti, a osimišljen je 1994. godine kako bi se odala počast ruralnoj baštini tog područja. 

Prateći stoku, pojedini učesnici nose i tradicionalnu odjeću. Posjetioci Madrida tako su jučer, 20. oktobra imali što vidjeti - glavni grad bez prometa, ali s rijekom ovaca koje šetaju kroz njegove glavne ulice. 

Turisti koji su se zatekli, oduševljeni su ovim prizorom, posebno oni koji takvo što nisu očekivali. 

Ovce su, sa zvonima oko vrata pravile buku, što je svakako pridonjelo ovom živopisnom događaju koji je započeo ujutro u najvećem gradskom parku, Casa de Campo, odakle su ovce krenule prema gradskoj vijećnici, kako bi se održala tradicionalna ceremonija isplate čobana. 

Osim 2.000 merino ovaca, pridružilo im se i sto koza. 

Kako izgleda ovaj festival, pogledajte u videu ispod teksta. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Pročitaj više »

Tagovi

Fiesta de la Trashumancia Migracijski put Ovčarstvo Španjolska Tradicija Ruralna baština


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.