Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralna baština
  • 21.10.2019. 09:30
  • Madrird, Španjolska

Hiljadu koza i sto ovaca na ulicama Madrida - slave put na jug

Događaj je poznat kao Fiesta de la Trashumancia, promoviraju ga lokalne turističke vlasti, a osimišljen je 1994. godine kako bi se odala počast ruralnoj baštini tog područja.

Foto: Facebook/Madrid me gusta y el Mundo también.
  • 312
  • 85
  • 0

Dok na ulicama Barcelone traju prosvjedi koji su se iz mirnog pokreta za nezavisnost Katalonije pretvorili u nesmiljene sukobe, u Madridu, glavnom gradu Španjolske, ni ove godine nisu propustili održati festival u kojem 2.000 ovaca prođe kroz samu gradsku jezgru. 

Naime, španjolska prijestolnica se nalazi na drevnom migracijskom putu kojim su zimi čobani prolazili premještajući stoku na jug.

Događaj je poznat kao Fiesta de la Trashumancia (u slobodnom prijevodu, Festival preseljenja), promoviraju ga lokalne turističke vlasti, a osimišljen je 1994. godine kako bi se odala počast ruralnoj baštini tog područja. 

Prateći stoku, pojedini učesnici nose i tradicionalnu odjeću. Posjetioci Madrida tako su jučer, 20. oktobra imali što vidjeti - glavni grad bez prometa, ali s rijekom ovaca koje šetaju kroz njegove glavne ulice. 

Turisti koji su se zatekli, oduševljeni su ovim prizorom, posebno oni koji takvo što nisu očekivali. 

Ovce su, sa zvonima oko vrata pravile buku, što je svakako pridonjelo ovom živopisnom događaju koji je započeo ujutro u najvećem gradskom parku, Casa de Campo, odakle su ovce krenule prema gradskoj vijećnici, kako bi se održala tradicionalna ceremonija isplate čobana. 

Osim 2.000 merino ovaca, pridružilo im se i sto koza. 

Kako izgleda ovaj festival, pogledajte u videu ispod teksta. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Fiesta de la Trashumancia Migracijski put Ovčarstvo Španjolska Tradicija Ruralna baština


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić