Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladne ovce
  • 28.02.2018. 18:00

Hiljade ovaca u opštinama Krupa na Uni i Novi Grad zavijane i gladne!

Obilne snježne padavine donijele su brojne probleme stanovnicima Srpske, a najgore su prošli pastiri u opštinama Krupa na Uni i Novi Grad, čija su stada ostala zavijana i bez hrane.

  • 615
  • 57
  • 0

Obilne snježne padavine donijele su brojne probleme stanovnicima Srpske, a najgore su prošli pastiri u opštinama Krupa na Uni i Novi Grad, čija su stada ostala zavijana i bez hrane, piše Glas Srpske.

Vlasnik dva stada sa ukupno 1.500 ovaca i oko 1.000 jagnjadi, koja se trenutno nalaze na rubnim područjima Krupe na Uni i Novog Grada, Ljubomir Kočić kaže da je situacija alarmantna.

"Ne možemo se nigdje pomjeriti. Što se tiče hrane za životinje, ona je bila pri kraju još prošle sedmice. Dobili smo nešto malo hrane za životinje, ali to nije dovoljno ni za jedan dan", rekao je Kočić i dodao da kako vrijeme odmiče, sve im je teže. Kočić, u čijim stadima ima i dvadesetak magaraca, najviše se plaši da usljed gladi stoka ne ugine.

Ako se ne interveniše, stoka može uginuti

Iz Civilne zaštite RS su saopštili da su obezbijedili određenu količinu hrane za stoku koja je zavijana u opštinama Krupa na Uni i Novi Grad. Upozoravaju da, ukoliko se blagovremeno ne interveniše, odstoji mogućnost da dio stoke ugine.

Nemoćan je i pastir Ilija Božić koji se sa svojim stadom od 900 ovaca sa Manjače spustio u selo kod Dervente da prezime.

"Ovčari pomoć traže od svih, ali malo ko da se odazvao. Zvali su me stočari čije su ovce po četiri dana bez hrane", priča Božić koji je i predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca RS. Dodao je da bi ih spasilo kada bi im Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u što skorijem roku isplatilo podsticaje. No, danas je Ministarstvo donijelo odluku o isplati premija za ovčare i kozare, pa će stočari moći kupiti hranu.

Vanredno isplaćeno 750.000 KM za premiju za uzgoj ovaca i koza!

Pastiri spavaju u šatoru

"Da bismo, na primjer, nahranili 600 ovaca, dnevno nam je potrebno sijena koje košta najmanje 700 maraka", istakao je Božić i dodao da pastiri spavaju u šatoru, dok su ovce pod vedrim nebom i na snijegu.

Rast temperature od petka

U Republici Srpskoj ova sedmica biće veoma hladna, a tek od petka očekuje se postepeni porast temperature vazduha, uz jače padavine, rekla je dežurni sinoptičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević. Od ponedjeljka bi trebalo da bude suvo i sve toplije, sa temperaturom iznad deset stepeni Celzijusa, precizirala je Đorđević.

Izvor: D. S./glassrpske.com, Foto: pisces2386/bigstockphoto.com


Tagovi

Gladne ovce Zima Sijeno Hrana Niske temperature


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]