Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel ministarstva
  • 14.06.2016. 12:00

Hara bolest kvrgave kože, pazite svoja goveda

Poslije Bugarske i Makedonije i u Srbiji je kod goveda zabilježen nodularni dermatitis te Ministarstvo poljoprivrede RS moli vlasnike da u slučaju pojave simptoma obavijeste veterinare.

Foto: vladars.net
  • 702
  • 29
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zatražilo je od veterinara da u svakodnevnom radu dodatno obrate pažnju na simptome koji mogu ukazivati na tzv. bolest kvrgave kože i da u slučaju sumnje hitno izvijeste Ministarstvo!

Čvorići su prepoznatljiv simptom

Naime, kako upozoravaju iz Ministarstva, poslije Bugarske i Makedonije i u Srbiji je kod goveda zabilježen nodularni dermatitis ili tzv. bolest kvrgave kože. Uobičajeni simptomi koji se javljaju kod goveda su čvorići koji se poslije nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica.

Životinja koja oboli od ove bolesti je iscrpljena, odbija da jede i mršavi.
"Molimo vlasnike goveda koji primijete neke od ovih simptoma da se jave svom veterinaru. Ova bolest ima brojne načine i moguće puteve širenja, zbog čega se brzo širi na nova područja", navode u Ministarstvu te podsjećaju da se ovaj virus ne prenosi na ljude.

Inače, liječenje je neisplativo, a bolest se suzbija humanim uklanjanjem goveda.

Foto: vladars.net


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Bolest kvrgave kože Goveda Nodularni dermatitis


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.