Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kobno nevrijeme
  • 15.09.2016. 08:00

Grom usmrtio 32 ovce, umalo stradao i pastir

Čak 32 ovce koje su pasle na planini Čabulje kod Mostara usmrtio je udar groma. Nevrijeme srećom nije bilo pogubno i za pastira kojega je udar groma odbacio u zrak.

Foto: Bigstockphoto/Aleks Prokop
  • 146
  • 6
  • 0

Čak 32 ovce usmrtio je grom na planini Čabulje kod Mostara. Snažno grmljavinsko nevrijeme koje je u ponedjeljak pogodilo to područje, srećom nije bilo pogubno i za pastira Milana iz Nevesinja kojega je udar groma odbacio u zrak.

Kako je doznao Večernji list, grom je udario u bor u blizini kojeg je stajao pastir Milan s kišobranom. Od siline je odbacio pastira te usmrtio dio stada od oko 350 ovaca u vlasništvu obitelji Prskalo. Šokirani pastir uspio je dozvati mobitelom vlasnika kojemu je prirodna nepogoda nanijela štetu od nekoliko tisuća KM.

Od udara groma stradalo stado ovaca

Podsjećamo, jak udar groma desetkovao je u junu stado ovaca umirovljeniku Stevi Dukiću (67) iz sela Dukići u općini Milići kod Zvornika. Grom je udario tridesetak metara od kuće u kojoj je bio s kćeri te mu usmrtio ovna i osam ovaca. Sreća u nesreći je da je zaustavio kći koja je htjela poći po stado u vrijeme grmljavine. Mogao je biti koban i za nju.

Gromovi nisu bili kobni samo za domaće životinje. Čak 323 soba stradala su od udara groma krajem augusta na planini Hardangervidda u Norveškoj. Takav rijetki prirodni masakr već sad se ubraja u najsmrtonosniji udar groma.

Udar groma ubio 323 soba u Norveškoj!

Goveda i ovce česte su žrtve udara groma. U Guinessovu knjigu rekorda, kao najveći broj stoke poginule od udara groma, upisane su Jersey krave u Australiji. Od jednog groma stradalo je 2005. godine 68 grla. Tri su krave zbog udara ostale paralizirane, no oporavile su se.

Iste je godine, u Južnoj Dakoti, stradala 21 krava. Grom je udario u metalnu hranilicu iz koje su jele.

Foto: Bigstockphoto/Aleks Prokop


Tagovi

Ovce Mostar Grom


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.