Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma za tov junadi
  • 18.07.2018. 16:30

Gradi se farma za tov junadi u Novom Gradu, pročitajte i regirajte na Nacrt Studije na životnu sredinu

Farma za tov junadi je kapaciteta 2.500 komada po turnusu, sa popratnim objektima. Javna rasprava će se održati 10.8.2018. u prostorijama Opštine Novi Grad sa početkom u 11 sati.

Foto: Pixabay/afnewsagency
  • 1.043
  • 50
  • 0

U naselju Ravnice, u mjestu Novi Grad, u planu je izgradnja farme za tov junadi, kapaciteta 2.500 komada po turnusu, sa popratnim objektima. Tim je povodom Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavljen Nacrt Studije uticaja na životnu sredinu projekta ove farme.

Na osnovu člana 69. Zakona o zaštiti životne sredine, ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 71/12 i 79/15), Nacrt Studije uticaja na životnu sredinu stavlja se na javni uvid i objavljuje se na internet stranici Ministarstva.  Nosilac projekta je firma "Žitoprerada a.d."  d.o.o. Cazin, Podružnica br. 1 Novi Grad.

U neposrednoj blizni lokacije na udaljenosti oko 300 metara od farme nalazi se rijeka Una, na čijoj desnoj obali su smješteni arteški bunari preko kojih se farma za tov junadi snabdijeva vodom. Predmetna lokacija farme se ne nalazi u zoni sanitarne zaštite.

Utjecaj otpadnih voda

Dio koji će možda najviše zanimati građane u okolici ove farme su otpadne vode. U Nacrtu Studije stoji da farma u okviru svojih redovnih funkcija, sa aspekta otpadnih voda, nije veliki "zagađivač", odnosno ne emituje značajne količine otpadnih voda u krajnji recipijent. 

Hale su povezane sistemom betonskih vodonepropusnih kanala, sa blagim prirodnim padom kako bi se omogućio samostalni transport stajnjaka i osoke, do konačne prihvatne lagune, odakle se uz pomoć dva pužna transportera vrši separacija, odvajanje čvrste faze (stajnjaka) u malu lagunu. Preostala osoka potom se preliva u vodonepropusnu lagunu, koja je povezana sistemom spojenih posuda sa sljedećom vodopropusnom lagunom, koja je opasana okolinim armirano-betonskim zidovima. 

Osoka iz upojne lagune ne ispušta u obližnje vodotokove već se filtrira dvometarskim drenažnim slojem i otiče kroz zemlju na dubini od 15 m. Otpadna voda nastala na farmi se neispušta u otvorene riječne vodotokove. Fekalne sanitarne otpadne vode se uredno ispuštaju dvokomornu septičku jamu. Pored prelivne lagune se nalazi šaht čime se omogućava crpljenje osoke autocisternom.

Javna rasprava u augustu

Javni uvid u ovaj nacrt Studije možete pronaći na stranicama Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, u prostorijama Opštine Novi Grad, ali i u dokumentu ispod članka

Javna rasprava o predmetnom Nacrtu Studije uticaja na životnu sredinu održat će se 10.8.2018. u prostorijama Opštine Novi Grad sa početkom u 11 sati.

Primjedbe i sugestije na ovaj Nacrt Studije mogu se dostaviti na adresu Ministarstva (Trg Republike Srpske 1, Banja Luka) ili elektronskim putem na adresu: m.nikolic@mgr.vladars.net. 


Dokumenti


Tagovi

Farma za tov junadi Novi Grad Nacrt studije Primjedbe Utjecaj na okoliš


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.