Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme
  • 09.06.2022. 10:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Grad poharao usjeve u Verićima, farmeri očajni: "Ovaj da poticaje, onaj ubi odozgo"

Na imanju Vinke Savić, nevrijeme je nanijelo štete u bašti, voćnjaku, ali i usjevima kukuruza i drugih žitarica

Foto: Vinka Savić
  • 277
  • 52
  • 0

Ni 129 ispaljenih prtivgradnih raketa nije spriječilo štete na usjevima na području između Banje Luke i Prijedora u noći s utorka na srijedu. U selu Verići, smještenom između ova dva grada, na imanju Vinke Savić, nevrijeme je nanijelo štete u bašti, voćnjaku, ali i usjevima kukuruza i drugih žitarica.

Iz Protivgradne preventive Republike Srpske navode kako je dejstvovano na području Prijedora, Banjaluke, Gradiške, Laktaša, Prnjavora i Čelinca sve do pet sati ujutro, a da su na cijelom branjenom području zabilježeni jaki olujni udari vjetra sa vrlo jakom grmljavinom i pljuskovima.

"Pojava grada i sugradice u jakim pljuskovima dojavljena je od strijelaca iz Čelića – Velino Selo, Banjaluke – Potkozarje i Laktaša – Slatina", navodi se u saopštenju.

Strašni sud

I prije nekoliko dana ovo područje, tačnije polovinu sela Verići, tukao je grad, te su padavine od prije preksinoć dodatno ugrozile usjeve.

"Uništeno je što se moglo uništiti. Padao je i grad i kiša i grmilo i sijevalo, što kaže narod stari strašni sud", kaže nam Vinka.

Samo za đubre dali 35.000 KM

Na 35 hektara je njeno domaćinstvo ove godine zasijalo kukuruz, a uzgajaju i druge žitarice, kako bi prehranili goveda na farmi. Porodica Savić se bavi proizvodnjom mlijeka te posjeduju 80 grla.

"Bašta, voćnjak, šljive i drugo voće - sve je stuklo, a i ono što je ostalo je načeto. Plastenike nije probilo, ali ih je oštetilo kako je udaralo. Od lišća, opalog voća, povaljanog cvijeća, nije se moglo proći dvorištem, sve je završilo na zemlji", dodaje naša sagovornica, podsjetivši da ih je slično nevrijeme zadesilo i 2018. godine.

Prema njenim riječima, mjesna zajednica je zatražila od opštinske komisije da izađe na teren i utvrdi štetu. Vinka će, kaže, zatražiti i savjete agronoma kako bi spasila usjeve.

"Prije 15 dana crv mi je pojeo 15 dunuma kukuruza, ponovo sam presijala, nikli fini i njih je stuklo. Samo za đubre sam dala 35.000 KM, a gdje je nafta i radna snaga, to i ne računamo, imamo mašine, ali i u njih se ulaže", dodaje.

Šta sad?

Kukuruz, kaže nam, zamijeni za koncentrat za krave. Mjesečno njena farma proizvede 20.000 litara mlijeka koje predaje u mljekaru. Situacija, ocjenjuje, nije najbolja, ali se nada poboljšanju. Uskoro očekuje i dolazak 15 junica iz Češke koje je naručila po cijeni od 4.450 KM.

"Mnogo se ulaže, napravili smo zgrade, kupili mašine, radimo i ovo se desi. Šta sad? Dobili smo poticaj za pšenicu, rekli su i za kukuruz zrno dati, ali sve bih i sama isplatila samo da mi led nije pobio. Džaba sve - ovaj da, onaj ubi odozgo", kaže Vinka.

Mještani sela Boljkovac i Dobrošin plačući obišli usjeve: Sve je uništeno

Podsjetimo, od kraja maja nevrijeme praćeno gradom pogodilo je nekoliko područja u našoj zemlji gdje su nanesene velike štete poljoprivrednicima. Pošteđeni nisu ni proizvođači u susjedstvu. Stopostotnu štetu na usjevima i u vinogradima, uslijed olujnog nevremena u noći s 2. na 3. juna, evidentirali su proizvođači u Hrvatskom zagorju. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Nevrijeme Grad Uništeni usjevi Kukuruz Vinka Savić Verići


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.