Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukidanje zabrane
  • 21.09.2016. 12:00

Govedina iz Srbije opet se uvozi u BiH?

BiH će danas ukinuti zabranu uvoza goveđeg mesa i mesnih prerađevina i mlijeka iz Srbije, saopštio je u Beogradu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Foto: Bigstockphoto/michaeljung
  • 1.143
  • 56
  • 0

BiH će danas ukinuti zabranu uvoza goveđeg mesa i mesnih prerađevina i mlijeka iz Srbije, saopštio je u Beogradu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem.

Šarović je, kako pišu srbijanski mediji, nakon potpisivanja Memoranduma o tehničkoj saradnji dva ministarstva, dodao i da će ovih dana biti usaglašeno i pitanje uvoza u BiH žive stoke iz Srbije. Usuglašeno je i pitanje uklanjanja barijera za izvoz pilećeg mesa u Srbiju te BiH više neće imati problema sa uvozom suncokreta iz Srbije.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović dodao je da je potpisani memorandum nastavak prakse dobre saradnje između dvije zemlje u pogledu razvoja poljoprivrede i tržišta poljoprivrednih proizvoda. Inače, BiH je za Srbiju najveći partner u Cefta sporazumu.

Srbija će, naime, samo u oblasti poljoprivrede dostići izvoz u BiH u vrijednosti od 400 miliona eura.

Šarović je naveo i da je BiH već krenula sa izgradnjom modernog graničnog prelaza u Vardištu kod Višegrada, koji će zajedno sa budućim prelazom na mostu kod Bratunca unaprijediti život s obje strane Drine i na kojima će biti fitosanitarni nadzor.

Foto: Bigstockphoto/michaeljung


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Uvoz Srbija Ukidanje zabrane Govedina Piletina Suncokret Mirko Šarović Branislav Nedimović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.